Košické hudební léto ve znamení Hevhetia showcase a festivalu

Košické hudební léto ve znamení Hevhetia showcase a festivalu

Košické hudební léto ve znamení Hevhetia showcase a festivaluLetošní léto přinese do východoslovenské metropole Košice díky hudebnímu vydavatelství Hevhetia opět stejnojmenný festival, jehož součástí bude tentokrát skutečně hustá koncentrace hudebních vystoupení ve dvou dnech (17.- 18.července) pod názvem HEVHETIA SHOWCASE.

V areálu Kasarní/Kulturparku vypukne LETNÝ HUDOBNÝ FESTIVAL HEVHETIA v pondělí 16.července od 17.00 literárně-hudebním programem. V rámci Měsíce autorského čtení vystoupí doyen hudební publicistiky a literatury pro děti Zdeněk Karel Slabý a jeho syn Petr Slabý, taktéž hudební psavec a též autor filmových dokumentů. V loňském roce to bylo již půlstoletí od vzniku jednoho z prvních českých komiksů – příběhů o kocourovi Vavřincovi, které měl na svědomí právě Z.K.Slabý. Při té příležitosti vzniklo pozoruhodné album „Jiná hudba pro kocoura Vavřince“, na kterém se podílely nonkonformní domácí kapely napříč žánry. A mezi nimi také improvizační trio Romanovská/Tichý/Hrubý, kterému Hevhetia letos vydala výtečné eponymní album, jež jsme na JazzPortu také recenzovali a tento večer taktéž vystoupí.

Ostatně většinu z účinkujících čtenáři JazzPortu znají z recenzí, takže si zajisté udělají obrázek o kvalitě letního hudebního dění v Košicích, která je tak nezpochybnitelná. A během dvou dnů, kdy bude probíhat showcase, návštěvníci uslyší a uvidí 12 kapel a seskupení v půlhodinových setech, v nichž odprezentují svoji tvorbu jak profesionálním, tak i laickým posluchačům. Mezi jednotlivými bloky bude patnáctiminutová přestávka, již návštěvníci mohou využít k individuálním rozhovorům s účinkujícími, koupi nosičů atd. Kromě koncertů lze navštívit další akce, jako prezentaci Hi-Fi techniky, interaktivní zvukové instalace a odborné přednášky.

V úterý 17.července showcase otevře v 16.00 Tommy Caggiani Therion Project; tomuto italsko-španělskému uskupení vydal label Hevhetia úchvatné album „Magic Seeds“. Poté se představí česká dvojice Pavel Jakub Ryba a Petr Valášek, po ní polské trio Sundial, což je trojlístek Jachna/Tarwid/Karch, který si zvolil název podle výtečného loňského alba. Norsko-české kvarteto Nocz jistě netřeba představovat, v Košicích bude hrát ale bez Ivy Bittové (na rozdíl od eponymní nahrávky). Polský Improvision Quartet na přelomu roku nadchnul jazzovou veřejnost i kritiku albem „Free-Folk-Jazz“; ten také první showcase uzavře. Ve 20.30 pak čeká jazzové fajnšmekry hlavní koncert, jenž přivede na pódium mezinárodní ansámbl polského pianisty a skladatele Krzysztofa Kobylińského KK Pearls s hostující hvězdou první velikosti, trumpetistou Erikem Truffazem. Kobyliński s Truffazem už spolu v Košicích hráli, a to v duu. Ovšem tohle bude jiné kafe!

Druhý den, ve středu 18.července, zahájí showcase maďarské Linda Kovacs Trio; to na Hevhetii vloni vydalo výborné album „Recycle“. Poté vystoupí polské Szymon Mika Trio, jehož album „Unseen“ mne před dvěma roky až freneticky nadchlo. Nebude chybět ani reprezentant české jazzové scény – Marta Kloučková Band; zpěvačka patří k velkým nadějím nejen v kontextu domácího jazzu. Dále se představí lucemburské Pit Dahm Trio, jež před dvěma roky natočilo pro Hevhetii skvostnou desku „Omicron“. Showcase zakončí polský Kamil Piotrowicz Sextet, jehož „Popular Music“ patří také mezi skvosty košického vydavatelství. Ve 20.30 čeká návštěvníky experimentální zvuková lázeň slovensko-norského dua David Kollar/Arve Henriksen; spojení elektronicky mysteriózní trubky s kytarovým objevitelstvím slibuje nevšední zážitek. Poslechněte si třeba kapelu Supersilent a k tomu dejme tomu „Notes From the Underground“ Kollara, a bude vám jasné, o jakou lahůdku půjde…

Letní festival pak 2.srpna přivede do Košic slovenskou legendu Pavola Hammela, který zde vystoupí netradičně s folklórně-crossoverovým souborem Nebeská muzika z Terchovej. O den později zde vystoupí ruská úderka Hartyga z Tuvy, hrající psychodelic ethno-rock, přirovnávaná tak k jenisejskému punku legendárního bandu Yat-Kha. 8.července jim ostatně vyšla čerstvá kolekce nazvaná „Agitator“, natočená s hostujícím Albertem Kuvezinem, někdejším frontmanem Yat-Kha.

Festival Hevhetia zakončí slovenský komorní soubor pro soudobou hudbu Quasars Ensemble, který jsme na JazzPortu taktéž představovali. Tentokrát půjde o skladatelský portrét jednoho z nejvýraznějších francouzských skladatelů současnosti Tristana Muraila, průkopníka spektrální hudby.

Veškeré informace najdete na festivalových stránkách http://www.hevhetiafest.sk/.

Vítejte v Košicích!

HEVHETIA - ShowCase 2018