Dominic Miller se představí se svým triem v Sono Centru

Dominic Miller se představí se svým triem v Sono Centru

Hudbu Dominica Millera určují jeho kořeny –  narodil se v Argentině irsko-americkému páru, studoval v Anglii a žije ve Francii. Jako kytarista tedy spojuje to nejlepší ze starého i nového kontinentu. Právě proto, si jej po svůj bok vybral samotný Sting (ex-The Police), se kterým spolupracuje už od roku 1991, tedy od alba Soul Cages. Miller je autorem mnoha Stingových balad a spoluautorem spousty stěžejních písní.

„Jsem silně ovlivněn tím, jaký má Sting smysl pro harmonii, i stylem jeho skládání textů a písní. Já zkouším to samé aplikovat do instrumentální hudby. Vyjadřuji se pomocí hudebních aranžmá,“ netají se sám Miller svou inspirací.

Když ovšem Miller není na turné ani ve studiu se Stingem, Paulem Simonem, Plácidem Domingem nebo jiným interpretem, věnuje se právě atmosférické, plynoucí instrumentální hudbě a nahrávání desek balancujících na pomezí rocku, jazzu a folku. Ostatně právě tam mistrně skloubí všechny svoje vlivy, vliv typického anglického folku, amerického R&B, progresivního rocku, francouzského chanson nebo latinsko amerických rytmů.

Poslední deska Silent Night je inspirovaná mimo jiné i Egbertem Gimontim a Patem Methenym. Je klasická, má trochu americký feeling, ale umně pracuje s tichem i atmosférou, což předznamenává už úvodní „What You Didn’t Say“ nebo atmosférická „Water“.

Sám Sting je fascinován Dominocovou fantasií na kytaru a k nové desce říká: „Kdykoliv Domic hraje na kytaru, vytváří jedinečné barvy a celé spektrum emocí, ojedinělou architekturu ticha, melodie i resonancí. Dokáže hudbou pozvednout ducha do jiných sfér.“

Více informací zde.

Zdroj: Sono Centrum