BULATKIN-MATHISEN-ZIMRING PROJECT vyráží na turné

BULATKIN-MATHISEN-ZIMRING PROJECT vyráží na turné

Už za několik dní vyráží mezinárodní formace Bulatkin-Mathiasen-Zimring na CZ-SK šňůru. Jedná se o nový projekt dlouhodobě fungující ostřílené rytmické sekce norského kontrabasisty/baskytaristy Pera Mathisena, izraelského bubeníka Utsiho Zimringa a nového objevu na české jazzové scéně – mladého pianisty Daniela Bulatkina.

Kapela představí zejména novou autorskou tvorbu všech svých členů. Ta se pohybuje na pomezí moderního mainstreamového jazzu a vysokoenergetické fusion. Zvuk tria je tedy na pomezí klasického akustického tria a moderních elektronických sestav. Repertoár je doplněn nápaditě zaranžovanými jazzovými standardy z období post-bopu. Aktuální program tria bude na podzim 2018 natočen na debutovém albu.

O kvalitě rytmiky Mathisen-Zimring vypovídá hlavně dlouhý výčet hvězd světového formátu, které doprovázela – např. Ulf Wakenius (Oscar Peterson, Michael Brecker); Mike Stern (Billy Cobham, Miles Davis); Dave Kikoski (držitel ceny Grammy za desku s Mingus Big Bandem) a další. S posledním jmenovaným natočili roku 2016 velmi kladně přijaté studiové album “New York City Magic” u evropského vydavatelství Alessa Records.

Daniel Bulatkin je 18-letý pianista s ruskými kořeny působící v Praze. Je považován za nejmladší osobnost na české jazzové scéně. Za svou velmi krátkou kariéru se stal jedním z nejžádanějších českých sidemanů, ať už jako pianista či jako hráč na Hammondovy varhany, zejména pro citlivost a kreativitu v doprovodu a svou žánrovou nevyhraněnost. Od roku 2016 vede vlastní projekt Daniel Bulatkin Q, ve kterém působí špičkoví čeští hráči a holandský saxofonista Cyrille Oswald. Tento projekt v průběhu své existence hostil mnoho zahraničních hostů, mj. Neil Wetzel a Gary Rissmiller z USA, Oleg Kireyev z Ruska a David Buchbinder z Kanady.

Per Mathisen, též zvaný “Bass Viking”, je považován za norskou odpověď na virtuozy světového formátu jako např. kontrabasista Niels-Henning Orsted Pedersen či baskytarista Jaco Pastorius díky jeho obdivuhodným technickým schopnostem a zejména jeho neopakovatelnému zvuku. Je znám spoluprací s nejuznávanějšími jazzmany na světě, např. Terri Lyne Carrington, Horacio “El Negro” Hernandez, Alex Acuňa, Geri Allen, Bill Bruford, Gary Husband a mnoho dalších.

Utsi Zimring je virtuozní bubeník a skladatel pocházející z Izraele. Od svých 12-ti let působí jako sideman v místních kapelách napříč žánry. S nimi natočil více než 100 alb. Roku 1998 založil fusionovou kapelu Zonzee, se kterou koncertoval po celém světě jakožto reprezentant izraelského ministerstva zahraničí. S tímto projektem vystoupil mj. i v nejznámějším newyorském jazzovém klubu Blue Note. V New Yorku se na několik let usídlil a natočil zde i své debutové album Zone 23, na kterém hrají hvězdy jako např. Dave Kikoski, Mike Stern či Bob Franceschini.

BULATKIN - MATHISEN - ZIMRING. "DIZINGOFF".

  • DANIEL BULATKIN (CZ/RU) – klavír, fender rhodes & synth
  • PER MATHISEN (NO) – kontrabas & baskytara
  • UTSI ZIMRING (ISR) – bicí
Turné
  • 18.5. – Blue Note, Nové Mesto nad Váhom (SK)
  • 19.5. – Spálený mlýn, Znojmo (CZ)
  • 20.5. – Pjetka Music Club, Ostrava (CZ)
  • 21.5. – Čarodějka Bar & Music Club, Havlíčkův Brod (CZ)
  • 22.5. – MONO FONO, Praha (CZ)
  • 23.5. – Reduta Jazz Club, Praha (CZ)
  • 26.5. – Jazz Fest, Černošice (CZ)
  • 27.5. – GRAND FINALE – Jazz Dock, Praha (CZ)

Zdroj: tisková zpráva