Známý i neznámý, ze salónů i z nebe, to je festival v Kutné Hoře

Známý i neznámý, ze salónů i z nebe, to je festival v Kutné Hoře

MEZINÁRODNÍ HUDEBNÍ FESTIVAL KUTNÁ HORA vstoupí letos do 11.ročníku. Ve dnech 2. – 10.června se uskuteční tucet navýsost atraktivních koncertů komorní hudby, a to v historických prostorách, jež tvoří jedinečný genius loci starobylého města Kutné Hory: dvakrát v kapli Božího Těla, třikrát v kostele sv.Jana Nepomuckého, jednou v Knížecím domě (kde sídlí ZUŠ) a samozřejmě v Chrámu sv.Barbory, kde proběhne pět koncertů. A jak už se stalo tradicí, závěrečný koncert zazní mimo samotnou Kutnou Horu; letos to bude kostel Zvěstování Panny Marie v Bohdanči u Kutné Hory.

Známý i neznámý, ze salónů i z nebe, to je festival v Kutné Hoře

Festival má podobu tvůrčí dílny. Výběr repertoáru a hudebníků má na svědomí umělecký ředitel festivalu Jiří Bárta, violoncellista světového věhlasu, který se na dění pochopitelně podílí i jako interpret. A svědomí může mít čisté, neboť letos se vedle špičkových domácích hudebníků (kytarista Pavel Steidl, houslista Matouš Pěruška, violista Karel Untermüller, klavírista Lukáš Vondráček, violoncellistka Kristina Vocetková, klavíristka Terezie Fialová atd.) opět představí výteční zahraniční umělci: francouzsko-americká houslistka Corinne Chapelle, ruský klavírista Konstantin Lifschitz, francouzský klarinetista Michel Raison, německý klavírista Sascha El Mouissi a rakouský barytonista Rafael Fingerlos. Díky nim budeme mít příležitost slyšet mistrně uchopenou komorní hudbu nejen osvědčených skladatelů (Paganini, Haydn, Mozart, Schubert, Beethoven, Dvořák, J.S.Bach, Franck, Brahms, Schumann aj.), ale také tvorbu Vítězslava Nováka, Leoše Janáčka, Bély Bartóka, Arthura Honeggera, Arnolda Schönberga a nejsoučasnějšího skladatele Martina Smolky, který zkomponoval skladbu přímo na zakázku festivalu. Představena bude dokonce tvorba v našich luzích a hájích neznámých autorů, jakými jsou Belgičan Eugéne Ysaÿe (1858-1931) a Jakov Jakoulov, soudobý ruský skladatel (roč.58).

Na festivalu bývá dobrým zvykem výlet do nadžánrových vod. Letos se představí houslistka a zpěvačka Gabriela Vermelho s autorským projektem „Pod povrchem“, a to za účasti Pěrušky, Untermüllera a Bárty (6.června v kostele sv.Jana Nepomuckého). Tato diva je hudebnicí, která hledá neprošlapané cesty, vyhýbá se těm rovným a pátrá po duchovním rozměru naší existence. V Kutné Hoře zazní její kompozice, inspirované několika výraznými objekty a místy v naší zemi, jež promlouvají oním mahlerovským zpěvem „vyšších sfér“…

Je vskutku nač se těšit. Veškeré informace o festivalu, včetně podrobného programu, portrétů účinkujících a možnosti objednávky vstupenek na stránkách.