JazzFestBrno jde do finiše. Zahraje Peirani, Barron nebo držitel letošní Grammy Christian McBride Big Band
VINCENT PEIRANI QUINTET

JazzFestBrno jde do finiše. Zahraje Peirani, Barron nebo držitel letošní Grammy Christian McBride Big Band

Po vyprodaných koncertech Avishaie Cohena, Brada Mehldaua, Donnyho McCaslina či Miroslava Vitouše se 17. ročník festivalu JazzFestBrno blíží ke svému závěru. Ten ozdobí uznávaní umělci ze Spojených států i z našeho kontinentu. Americký kytarista Kurt Rosenwinkel představí brazilskou hudbou ovlivněný projekt Caipi. Jeho krajan, charismatický bubeník Omar Hakim se může chlubit nejen spoluprací s největšími osobnostmi hudebního světa, jakými jsou Sting, Madonna nebo kapela Daft Punk, ale také nezaměnitelným groovem své vlastní kapely OZ Experience. Netradiční spojení jazzu a akordeonu nabídne francouzský elegán Vincent Peirani, česká premiéra čeká jednoho z nejtalentovanějších kytaristů nastupující generace Gilada Hekselmana a poprvé do Brna zavítá legenda jazzového piana Kenny Barron. Závěrečný koncert festivalu obstará 10. května big band kontrabasisty Christiana McBridea čerstvě ověnčený druhou cenou Grammy.

„Na všechny tyto koncerty zbývají v prodeji poslední desítky vstupenek,“ upozorňuje výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo.

Vstupenky jsou k dispozici za zvýhodněné předprodejní ceny na webu festivalu. Na místech konání je pak můžete pořídit vždy hodinu před zahájením daného koncertu.

Závěrečnou část festivalu zahájí v neděli 15. dubna v Divadle Husa na provázku koncert izraelského tria Shalosh a kvinteta francouzského akordeonisty Vincenta Peiraniho. Jeho nejnovější nahrávka Living Being se dle kritiků nepodobá ničemu dosud slyšenému.

„V Peiraniho skladbách mizí propast mezi komponovanou hudbou a improvizací, rozdíl mezi klasickou harmonií a jazzovými rytmy. Není to žádná imitace, je to originál, na kterém má každý zúčastněný svůj jedinečný podíl,“ popisuje umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Ve středu 18. dubna čeká diváky v Sono Centru večer ve znamení jazzové kytary. Nejdříve zahraje trio izraelského kytaristy Gilada Hekselmana a po něm pódium obsadí nová kapela Kurta Rosenwinkela. Nejvlivnější kytarista své generace a originální skladatel na svém posledním albu Caipi konečně dává plný prostor svému uhrančivému vokálu. Rockové a jazzové prvky šťastně koexistují se všemi ostatními snadno rozpoznatelnými rysy Rosenwinkelova osobního stylu. Ve stylovém mixu je ale hlavně dostatek prostoru pro neustále se vyvíjející brazilskou hudbu a zejména brazilskou milostnou píseň.

V neděli 22. dubna na stejném místě vystoupí americká zpěvačka Lori A. Williams a druhý koncert večera obstará kapela OZ Experience bubeníka Omara Hakima. Ta fúzuje rock, jazz a jam do lákavé hudební koláže. Kapela navazuje na úspěšné Trio of Oz, jež se před několika lety dostalo do povědomí značného počtu fanoušků, jimž nabídlo sofistikovanou, ale zároveň posluchačsky přístupnou hudbu. O tři dny později se vyznavači jazzového piana dočkají jedné velké brněnské premiéry. Sólový recitál si do Besedního domu připravil legendární Kenny Barron. Americký pianista byl zařazen do americké jazzové síně slávy a šestkrát si vysloužil ocenění „nejlepší klavírista“ od sdružení jazzových novinářů. Kenny Barron je prostě legenda a navíc letos slaví nádherných pětasedmdesát. Ve skvělé formě se navzdory času představuje i nyní. Jako mistr snad nejtěžší hudební disciplíny. Hned následující večer bude patřit studentům katedry jazzové interpretace JAMU, kteří se představí v Divadle na Orlí.

Závěrečnou tečku, nebo v tomto případě spíše vykřičník, za 17. ročníkem festivalu udělá Christian McBride Big Band. Ten si za svoji druhou desku vysloužil letošní cenu Grammy a může se tak v této prestižní anketě pochlubit stoprocentní úspěšností, jelikož si zlatý gramofonek před lety odnesl i za svoje debutové album.

„Na koncertu bigbandu kontrabasisty Christiana McBridea můžeme čekat virtuózní výkony všech členů kapely, ale je jisté, že kapelník si show ukrást nenechá. Jeho kontrola nad nástrojem je téměř absolutní – vždyť při hře vypadá, jako by to byla ta nejjednodušší a nejpřirozenější věc na světě. Jeho řemeslné schopnosti jsou obdivuhodné, ale navrch přidává charisma a neutuchající energii. Prostě atributy, kvůli kterým se chodí na koncerty,“ těší se Spilka.

Zdroj: tisková zpráva

  1. 4., 19:30

CED – Divadlo Husa na provázku

Shalosh (IL)

Vincent Peirani Quintet (FR)

 

  1. 4., 19:30

Sono Centrum

Gilad Hekselman Trio (IL, US)

Kurt Rosenwinkel ´Caipi´ (US, BR)

 

  1. 4., 19:30

Sono Centrum

Lori A. Williams & Christian Havel Quartet (US, AT)  

Omar Hakim & Rachel Z “OZ Experience” feat. Linley Marthe & Louis Winsberg (US, FR, MU)

 

  1. 4., 20:30

Besední dům

Kenny Barron (US)

 

  1. 4., 19:30

Divadlo na Orlí

Katedra jazzové interpretace JAMU (CZ, SK, BG)

 

  1. 5., 19:30

Sono Centrum

Christian McBride Big Band (US)