Lay D Funk je satisfakcí polského funk-jazzu

Lay D Funk je satisfakcí polského funk-jazzu

zvuk
90
obal
55
hudba
80
75

Vloni v září vydalo polské kvarteto LAY D FUNK vlastním nákladem druhé album; zove se „Made In Satisfaction“ a rozhodně by nemělo ujít pozornosti každého milovníka funk-jazzu!

Kapela se zrodila v roce 2013 v Radomi a kromě koncertování po celém Polsku zavítala i do Litvy a Lotyšska. Na letošní rok chystá šňůru vystoupení také v Německu, Slovensku a snad i u nás. Kvarteto hraje výhradně autorskou instrumentální tvorbu, v níž se snoubí jazz s funkem a též i s blues a rockem. Tvoří jej klávesák Jarek Zarychta, bubeník Mateusz Skórkiewicz, basák Michal Wróbel a saxofonista Tomasz Strzelczyk. Na albu „Made In Satisfaction“ ovšem hostují i dvě nesporné hvězdy polského jazzu: kytarista Michal Trzpiola a trumpetista Piotr Schmidt.

Lay D Funk - Spin Doctor (Album version)

Lay D Funk je satisfakcí polského funk-jazzuOsmačtyřicetiminutové album obsahuje devět kompozic členů kvarteta. Stěžením sólistou je samozřejmě Strzelczyk, který střídá tenorsax se sopránkou. Zarychtova sóla na piano akustické i elektrické, stejně tak varhany či syntezátor, jsou také patřičně šťavnaté. Rytmika samozřejmě pracuje s výraznými riffy, údernými groovy i swingovým či bluesovým frázováním. Skladby nepostrádají mnohdy chytlavé melodie, což v kontrastu s energičností vytváří napětí. Kapela ovšem dokáže svůj eklektický fusion-jazz ochutit o ambient a space-rock (titulní skladba), ostré, narockovělé varhanní sazby („Spin Doctor“, „Stardust Blast“) nebo hard-bop s odkazy k filmovým bondovkám (závěrečná „Jolly“). Vrcholným kusem alba je bezesporu „Wild Bear“, v němž se polská čtveřice netají s obdivem k jazz-rocku Milese Davise; dokonce zde Strzelczyk na sopránsax krátce cituje motiv ze slavné davisovky „Jean-Pierre“. Výtečné a co do pestrosti obohacující jsou také obě skladby, v nichž hrají hosté. V neobyčejně vydařené baladě „Hypnotic Rain“ se zaskví sólovým, bohatou lyrikou prodchnutým partem trumpetista Schmidt (mimochodem žák Piotra Wojtasika a v roce 2011 polský Trumpetista roku!), za který by se nemusel stydět ani Stańko či Wheeler. V následující svižnůstce „Rudy“ rozvíjí rozverné téma v hutném jazz-rockovém duchu kytarista Trzpiola.

Vskutku nadějná formace mladého polského jazzu!

Jedinou výhradu bych měl k obalu CD. Kombinace žluté, bílé a šedé barvy v podkladě a písmu činí většinu informací zhola nečitelnou…