Hurníkovo pašijové oratorium Křížová cesta po sedmi letech

Hurníkovo pašijové oratorium Křížová cesta po sedmi letech

Hurníkovo pašijové oratorium Křížová cesta po sedmi letechPřed necelými sedmi lety FILHARMONIE HRADEC KRÁLOVÉ premiérovala monumentální pašijové oratorium „Křížová cesta“, jež zkomponoval Lukáš Hurník na objednávku samotného tělesa. Jde o vskutku rozsáhlou oratorní skladbu pro smíšený a dětský sbor, dva sólisty (baryton a soprán), dva recitátory, varhany a orchestr. Text oratoria je koláží citátů z evangelia, liturgických textů, lidových pašijových her a duchovní poezie. Dne 8.března se vrací do Hradce Králové, kdy bude v kostele Božského Srdce Páně opět provedeno…

Provedení hodinové soudobé hudební kompozice není v tuzemském koncertním dění časté. Ovšem toto dílo není výlučným experimentem, naopak; je posluchačsky vstřícné, ale nikoli podbízivé. Dramaticky se tu prolíná mluvené slovo, sólový a sborový zpěv a orchestrální part, spíše epický a baladický, ale i drsný až drásavý. Role tecitátorů se ujmou herci Miroslav Táborský a Otakar Brousek, jako sólisté se představí Michaela Gemrotová (soprán) a Roman Hoza (baryton). Současně vystoupí Kühnův smíšený sbor, Chlapecký sbor Bonifantes a opět Filharmonie Hradec Králové pod taktovkou maďarského dirigenta Istvána Dénese (stejně jako při premiéře).

Na Květnou neděli, 25.března, pak zazní Hurníkova „Křížová cesta“ také poprvé v Praze, v katedrále sv.Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě!

Lukáš Hurník - Křížová cesta (Kreuzweg), ukázka