V předvečer Vítězného Února vybuchne v Divadle29 jaderný free-jazz!

V předvečer Vítězného Února vybuchne v Divadle29 jaderný free-jazz!

V předvečer Vítězného Února vybuchne v Divadle29 jaderný free-jazz!V sobotu 24.února zažijí v pardubickém Divadle29 free-jazzoví fajnšmekři pravé hody! Protože německo-švýcarské trio FULL BLAST s legendárním Peterem Brötzmannem slibuje všechno možné i nemožné, vyjma procházky rozkvetlým sadem líbivých synkop… A dalším důvodem pro návštěvu tohoto koncertu je fakt, že trio v České republice vystoupí v rámci evropského turné pouze jednou, a to právě v Pardubicích!

Původně to byl titul alba, jež trojlístek Peter Brötzmann, Marino Pliakas a Michael Wertmüller natočil v roce 2006 (první pro berlínský label Jazzwerkstatt), jedno z nejúchvatnějších free-jazzových alb dekády. Dosud má trio, a to již pod názvem Full Blast, na svém kontě pět alb.

V předvečer Vítězného Února vybuchne v Divadle29 jaderný free-jazz!

Živoucí legenda jazzové avantgardy a guru evropské impro-scény, letos sedmasedmdesátiletý německý saxofonista a klarinetista Peter Brötzmann, vystoupí v našich luzích a hájích teprve potřetí; poprvé to bylo v Praze před 13 lety, podruhé v Hradci Králové na Jazz Goes To Town v roce 2016. Jak název nynějšího tria napovídá, jde o jednu z nejostřejších a nejenergetičtějších formací vůbec. A nejen proto, že jeho spoluhráči jsou o generaci mladší. Oni totiž představují průkopníky tzv.jazz-core, nejvýbušnější podoby současného jazzu. Kytarista a baskytarista řeckého původu Marino Pliakas hraje od roku 1995 v avant-coreovém triu Steamboat Switzerland, v letech 1998-2003 byl prezidentem curyšské sekce Mezinárodní společnosti pro současnou hudbu; spolupracoval třeba s Johnem Calem, Holgerem Czukayem, Jimem O´Rourkem a Kenem Vandermarkem. Švýcarský bubeník Michael Wertmüller studoval v Berlíně u skladatele a propagátora soudobé hudby Dietera Schnebela. Poté hrál s Williamem Parkerem, Billem Laswellem, Holgerem Czukayem, Johnem Calem či Wernerem Lüdim. V devadesátých letech byl členem slavné jazz-coreové kapely Alboth!…

Vítězný Únor ve znamení absolutní svobody lidského ducha… jak symbolické!

Full Blast - Peter Brotzmann/Marino Pilakas/Michael Wertmuller - Full Blast II