Jaromír Honzák vydává nové album inspirované starou hudbou

Jaromír Honzák vydává nové album inspirované starou hudbou

Jaromír Honzák vydává nové album inspirované starou hudbouKontrabasista a skladatel JAROMÍR HONZÁK je na české hudební scéně zcela zásadní figurou. Především jeho zásluhou bylo v Čechách instalováno vyšší odborné a posléze vysokoškolské vzdělávání v oblasti jazzové hudby a řada mladých představitelů české jazzové scény jej právem považuje za svého guru. Čtyři poslední Honzákova autorská alba byla oceněna cenou Anděl za jazzové album roku.

Nahrává především své vlastní skladby se svým souborem, jako spoluhráč však účinkuje i v řadě jiných projektů, např. s Ivou Bittovou v kapele Čikori, s kapelou Bratří Ebenů, se sextetem Štěpánky Balcarové, s Davidem Dorůžkou atd. Na samém konci roku 2017 vydává Jaromír Honzák nové album nazvané EARLY MUSIC. Vrací se zde k pradávným inspiračním zdrojům moderní hudby, k jakési podstatě hudby, k základním stavebním kamenům hudby, ať již z obsahového nebo formálního hlediska. Vedle autorových vlastních skladeb obsahuje album jedno aranžmá anonymní středověké skladby a skladbu Oldřicha Janoty “Březový háj”. S Jaromírem Honzákem na albu účinkuje výkvět české jazzové scény – kytarista DAVID DORŮŽKA, klavírista VÍT KŘIŠŤAN, saxofonista a klarinetista LUBOŠ SOUKUP a bubeník MARTIN NOVÁK.

“Album Early Music je částečně inspirováno starou hudbou.”, říká Jaromír Honzák. “Název alba ale vymyslel vydavatel Petr Ostrouchov jako označení pro něco nadčasového ve vztahu ke všem inspiračním zdrojům, které v mé hudbě slyší. Samotná inspirace starou hudbou souvisí s mým nedávno ukončeným studiem na jazzové katedře brněnské JAMU. Absolvoval jsem tam kurs staré hudby u paní doktorky Jany Michalkové Slimáčkové a zejména středověká hudba na mne velmi zapůsobila; také jsem zjistil, kolik tvůrců soudobé hudby včetně mého oblíbeného Steva Reicha se starou hudbou inspiruje. Vlastně jsem teprve teď objevil Ameriku. Zjistil jsem, že ve staré hudbě je přesah, který koresponduje s duchem soudobé hudby. Jako by v ní bylo skryto nějaké poselství, které jsme schopni slyšet i přes tu propast mnoha staletí.”

Album EARLY MUSIC bylo nahráno s mistry zvuku Milanem Cimfem a Adamem Karlíkem ve Studiu Sono, mix provedl Milan Cimfe a mastering Pavel Karlík. Obal je dílem grafičky Andrey Vacovské ze Studia Najbrt ve spolupráci s fotografem Dušanem Tománkem. Album vychází za podpory Ministerstva kultury ČR a v rámci Edice Animal Music 2017 podpořené grantem hlavního města Prahy. Distributorem alba je SUPRAPHON. V novém e-shopu Animal Music na stránkách www.animalmusic.cz je album k dispozici jak v podobě CD, tak digitálně v nezkomprimované hi-res podobě (WAV) i tradičně v MP3.