V Pardubicích vystoupí další legenda jazzové avantgardy: Phil Minton!

V Pardubicích vystoupí další legenda jazzové avantgardy: Phil Minton!

V sobotu 2. prosince se chystá do pardubického Divadla29 britský experimentální vokalista, jeden z nejuznávanějších improvizátorů současnosti PHIL MINTON! Opět půjde o dvojkoncert a stejně jako v případě nedávného koncertu, kdy vystoupila free-jazzová legenda Joe McPhee, bude to jediné Mintonovo vystoupení u nás, a tudíž opět výjimečná hudební událost!

Nejdříve se v Divadle29 představí polsko-litevsko-švédské trio MAZUR/MOCKÜNAS/STRID. Koncertovalo zde již před šesti lety a právě v tento večer vznikla nahrávka pro album „Live at Divadlo29“ (vyšlo na labelu Not Two Records), které nyní bude v Pardubicích křtít! Saxofonista Liudas Mockünas je čtenářům JazzPortu dostatečně znám, bubeník Raymond Strid je jedním z nejvýznamnějších skandinávských jazzových improvizátorů a polský baskytarový virtuóz Rafal Mazur hraje na akustický nástroj vlastní konstrukce a v jeho spontánní hře se projevuje zájem o čínský taoismus a bojové umění tai-chi chuan. Očekávejme opět unikátní nářez!

PHIL MINTON se pohybuje na scéně hudební avantgardy již od šedesátých let. Vedle zpěvu a trubky ovládá též jedinečným způsobem bicí nástroje. Především ale jeho hlasové schopnosti jsou až neuvěřitelné. Divoký anarchistický přístup k hudbě si uchoval i ve své sedmdesátce a z pověstné radikálnosti neustupuje, ba naopak! V Divadle29 vystoupí v duu s vídeňským turntablistou Dieterem Kovačićem, jenž si říká DIEB13, hráčem, který zvukově pozdvihl gramofon na úroveň klasického nástroje. Mimochodem založil a vytrvale udržuje internetovou doménu klint.org, jež slouží jako rozdělovník pro zájemce o vídeňskou experimentální hudbu.

Phil Minton & dieb13 @ Music Unlimited 23 , Wels, Austria.