Jazzinec ohlašuje svátek jazzového klavíru

Jazzinec ohlašuje svátek jazzového klavíru

Jazzinec ohlašuje svátek jazzového klavíru30. listopadu se v Koncertním sále Bohuslava Martinů od 19.00 odehraje poslední podzimní koncert trutnovského festivalu JAZZINEC. Půjde o dvojkoncert, na kterém se představí Jan Kavka Trio a poté izraelský klavírista Uriel Herman se sólovým recitálem…

Pianista JAN KAVKA s domovskou kapelou Ostrich Quartet sbíral jedno ocenění za druhým; však jsme již byli v Trutnově vidět a hlavně slyšet již dvakrát, a pokaždé to byl zážitek. Kavka má také od roku 2013 vlastní trio. Repertoár , který zpočátku obsahoval výhradně jazzové standardy, se později rozrostl o jeho autorské skladby a úpravy popových hitů. V srpnu tohoto roku koncertovalo trio s úspěchem na festivalu Jazz w Ruinach v polských Gliwicích. Jan Kavka v současnosti studuje magisterský studujní program na prestižní Akademii Karola Szymanowského v Katovicích. Je také pedagogem na Lidové konzervatoři v Ostravě a působí jako korepetitor tance na Janáčkově konzervatoři tamtéž. Patří k nejslibnějším nadějím našeho jazzu!

Jan Kavka Trio - Back Home

URIEL HERMAN se představil na loňském Jazzinci se svým kvartetem a tento koncert patří mezi ty nezapomenutelné. Posluchač měl intenzivní pocit, že jejich hudba netryská jen z nástrojů, ale především ze srdcí a duší muzikantů. Jak známo, Uriel absolvoval v Kostarice iniciační šamanský open mind obřad, když pobýval u tamních Indiánů. Trval celou noc a po této zkušenosti zkomponoval jakousi jazzovou rapsodii „White Night“. Absolvoval studia klasické hudby a klavíru na Jeruzalémské hudební akademii. „Klasická hudba a klasické hraní jsou stále velmi blízké mému srdci,“ vyjádřil se pianista, „ale co mi chybělo, byla svoboda, svoboda uvolnit se, opustit pevně stanovenou formu, svoboda improvizace, sebevyjádření. Hudba je umění času. Děje se v čase. Musí se proto měnit a být dynamická.“ Proto na svém klavíru re-interpretuje písně rockových skupin Nirvana a Radiohead. Ovšem základem jeho repertoáru jsou autorské skladby. Vyznačují se harmonickými kontrasty, střemhlavými tóny, kontrapunktem a současně chytlavými a lyrickými melodiemi, jež v posluchači příjemně rezonují.

Jako sólový klavírista se zpočátku věnoval recitálům klasické hudby, v Trutnově se ale představí jako vyzrálý jazzový improvizátor. Je věru nač se těšit!

Smells like teen spirit (Nirvana cover) - Uriel Herman