V Hořicích nastanou zase horké jazzové noci!

V Hořicích nastanou zase horké jazzové noci!

V Hořicích nastanou zase horké jazzové noci!Ve dnech 2. – 4.listopadu vtrhne do podkrkonošského cukrářského městečka Hořice již po třiadvacáté jazz! V Domě kultury Koruna se představí jedenáct souborů vesměs tuzemských a slovenských, a to napříč širokým spektrem jazzové hudby – od dixielandu, přes blues, swing, až po jazz-rock.. Takové bude Jazzobití pod horami, čili HOŘICE JazzNIGHTS 2017!

Festivalové antré ve čtvrtek 2.listopadu bude tentokrát v režii slovenského zpěváka Petera Lipy. Toho jistě netřeba představovat. Každé vystoupení je potvrzením jeho výjimečného postavení mezi středoevropskými jazzovými vokalisty.

V pátek 3.listopadu bude bude mimo hlavní pódium vyhrávat Old Stars Liberecký Dixieland, patrně nejstarší jazzový soubor u nás. Působí od roku 1958 a dodnes v něm hrají někteří zakládající členové! New Orleans v Hořicích v Podkrkonoší, proč ne? Hlavní koncertní večer zahájí dívčí swingové trio Hot Sisters, poté vystoupí mezinárodní trio M.U.H. (italský pianista Roberto Magris, kontrabasista František Uhlíř a bubeník Jaromír Helešic), o němž jsme na JazzPortu psali několikrát. Posledně dva jmenovaní instrumentalisté, které lze bez uzardění označit jako legendy, budou pak tvořit rytmiku ve znovuzrozeném jazz-rockovém souboru Impuls – uvidíte a uslyšite i další zakládající členy (1973): klávesáka Pavla Kostiuka, trumpetistu Michala Geru a kytaristu Zdeňka Fišera. Festivalový večer uzavře Mladý Týnišťský Big Band, složený z žáků a absolventů ZUŠ v Týništi nad Orlicí, který vede kapelník Pavel Plašil (mimochodem sóloklarinetista Filharmonie Hradec Králové).

V sobotu 4.listopadu čeká návštěvníky festivalu Hořice JazzNights hodně blues, muziky, která se nikdy nepřestane poslouchat, ať už bude hudební móda či éra jakákoliv. Během celého večera bude hrát Hoochie Coochie Band, brněnská kapela, jež blues po chicagském způsobu válí již od roku 1995. Na hlavním pódiu se představí slovenský zpěvák a fenomenální hráč na foukací harmoniku Erich „Boboš“ Procházka, jehož styl hry je jedinečný, neboť ovlivněný Coltranem; vystoupí v duu s kytaristou Markem Wolfem. Chybět nebude ani specifický jump-blues padesátých let, který dělá jako jediný u nás Jan Stehlík z Plzně se svou kapelou, tudíž St.Johnny. Mezitím ovšem přijde ke slovu také jazz jako řemen! Ondřej Kabrna Hammond Trio opravdu válí; vedle nesmírně talentovaného lídra Kabrny (vloni tady exceloval s Koubkovou) trio tvoří kytarista a baskytarista Kryštof Tomeček a bubeník Lukáš Pavlík. No, a jazzovou úderku Laco Déczi & Jazz Cellula představovat, to by bylo nošením uhlí do Coventry, není-liž pravda?

Další informace naleznete na festivalových stránkách http://jazznights.cz/.

Erich Boboš Procházka & Marek Wolf Duó

Ondřej Kabrna trio: Blues about a Cake (O. Kabrna)