Vertigo oslaví 15 let v Divadle Archa s Lenkou Dusilovou, Davidem Dorůžkou a dalšími

Vertigo oslaví 15 let v Divadle Archa s Lenkou Dusilovou, Davidem Dorůžkou a dalšími

VERTIGO, jedna z nejoriginálnějších česko-slovenských kapel na mezinárodní úrovni, oslaví 15 let ve středu 4. října v pražském Divadle Archa. Na mimořádném koncertu s významnými hosty, zpěvačkou Lenkou Dusilovou, kytaristou Davidem Dorůžkou, Kvintesence Quartetem a duem Tara Fuki zazní jak starší, tak nové skladby, připravené pro toto výjimečné obsazení.

Sofistikované kompozice a totální improvizace, ale také písňové formy, kterým neschází rafinovanost a originalita, vystihují svéráznou hudbu Vertiga již 15 let. Od svého vzniku kapela intenzivně působí na české i zahraniční scéně, převážně klubové.

„Nastal správný čas zahrát jinde než v malém klubu,“ objasnil volbu místa konání koncertu jeden ze zakládajících členů Vertiga bubeník Daniel Šoltis.

Ve světové premiéře zazní několik skladeb, připravených pro jedinečné obsazení.

„Hudba hranice nemá, ty si vytvářejí lidé. Chceme ji právě takhle vnímat, svobodně. Pro nás je důležité sdělení, obsah a lidé, se kterými tu hudbu prožijeme,“ vysvětlila Dorota Barová tvůrčí přístup i spolupráci s řadou různých hudebníků.

Z té se na pódiu objeví zpěvačka Lenka Dusilová, kytarista David Dorůžka, smyčcový Kvintesence Quartet a duo Tara Fuki.

Potenciál Vertiga pramení jak ze sdíleného entusiasmu a společného působení, tak tvůrčí otevřenosti. Příslib jeho naplnění nese například spojení hlasů Doroty Barové a Lenky Dusilové v jednom z nejnovějších počinů. Skladbu Kate vydá Animal Music jako singl. Doprovází ho videoklip, natočený ve spolupráci se studiem SONO Records.

Vertigo mimořádným koncertem s významnými hosty oslaví vytrvalost, s jakou již 15 let jde svojí vlastní cestou, a to 4. října v Divadle Archa.

Vertigo vzniklo na konci roku 2002 jako dynamický projekt muzikantů s cílem hledat vlastní hudební jazyk. Přináší neotřelou, originální, hudbu, která vzešla z jazzu. Svým kreativním pojetím, totálními improvizacemi a sofistikovanými kompozicemi zasahuje až do soudobé vážné hudby. Syntézou osobitých projevů jednotlivých hráčů se zrodil nezaměnitelný zvuk kapely. Vydali šest alb, získali tři hudební ceny, na čtyři další byli nominováni. Díky neutuchajícímu entusiasmu a nesporným hudebním kvalitám se Vertigo stalo stálicí evropské hudební scény.

Lenka Dusilová, šestinásobná držitelka výročních hudebních cen Anděl, není zvyklá stagnovat a opakovat se. Stal se z ní mimořádný úkaz české hudební scény, z pozice rockové a popové hvězdy putuje k osobnímu vyjádření, jež svobodně přijímá impulzy z nejrůznějších stylů a mimo hudebních zážitků. Experimentuje s loopmachine, stylovou otevřeností, hráčskou erudicí a rozšířenými nezaměnitelnými vokálními technikami.

Tara Fuki působí ve složení Andrea Konstankiewicz (violoncello, zpěv, hang) a Dorota Barová (violoncello, zpěv). Hudba tohoto dua pramení ze společných improvizací, je naprosto svébytná, křehce dynamická a výrazově nesmírně bohatá. Okořeněná otisky různých hudebních stylů s příchutí dálek vytváří originální krasohled ženského nitra.

David Dorůžka, kytarista mezinárodního věhlasu, skladatel a přední představitel české jazzové scény, za nejnovější album Autumn Tales získal cenu Anděl 2017 v kategorii Jazz & Blues. V odborné anketě Česká jazzová sklizeň stanice Český rozhlas Jazz bylo album označeno jako “Nejlepší česká jazzová deska roku 2016.

Kvintesence Quartet (Vladan Malinjak – housle, Milan Jakeš – housle, Ilia Chernoklinov – viola a Šimon Marek – violoncello) čerpá inspiraci napříč žánry a nenechá se svazovat jeho ustálenou klasickou podobou. Repertoár tvoří autorské kompozice jednotlivých členů a také skladby současných autorů, mnohdy komponovaných přímo pro Kvintesence Quartet.