Letošní Jazz Goes To Town neznámý známý, nebo známý neznámý?

Letošní Jazz Goes To Town neznámý známý, nebo známý neznámý?

Jak jsme vás již informovali, ve dnech 10. – 14.října proběhne v Hradci Králové již 23.ročník mezinárodního festivalu JAZZ GOES TO TOWN. Tisková konference k festivalu bude sice až 26.září, nicméně již nyní bych se rád zmínil o několika vystupujících. Činím tak zvláště proto, neboť jsem již slyšel hlasy, že festival jde do kopru, že ty vystupující nikdo nezná a podobně…

Pominu ona jména, která minimálně v evropském kontextu něco znamenají, byť nejde o masověji cílené jazzové a s jazzem související směry. Jazz Goes To Town nikdy nesázel jen na osvědčená a masově vzývaná jména, neboť jeho rozpočet zdaleka nedosahoval a nedosahuje výše těch festivalů velkých. Vzpomínám si, že hned na prvním ročníku Hradec Králové přivítal tu absolutně nejzářnější veličinu jazzového světa tehdejší doby, Art Ensemble Of Chicago. A po půli byl sál téměř prázdný. Není to chyba aktérů, že širší posluchačská veřejnost v našich humnech nezná spoustu současného jazzu, který ale hýbe vývojem této svobodné a demokratické hudby, ať se nám to líbí nebo ne. Místo, aby našinec ocenil objevitelskou notu takové dramaturgie, tak zavrhuje to, co nezná, a dokonce proti tomu brojí. Ostatně, v leččems mi to připomíní celkovou náladu v naší zemi. Jenže do jazzu a dění kolem něho by se neměla promítat netolerance, nevzdělanost a omezenost…

Copak je neznámý Tomáš Liška, byť má jeho mezinárodní projekt v názvu neviditelný? Jeho letošní album „Invisible Faces“ patří ke skvostům naší (a vůbec evropské) jazzové produkce. Psali jsme o něm zde.

Po pěti letech vydalo nové album Limbo, které na letošním Jazz Goes To Town také vystoupí. Jmenuje se „Instinct“ a je to poprvé, kdy kvarteto pracuje s již předem zkomponovaným a připraveným materiálem. A povedlo se jim náramně! Ostatně posuďte sami:

Maďarští Knutdut Men vloni natočili taktéž skvostné album, které bylo na JazzPortu oceněno 95%!

O kvalitách saxofonisty Ondřeje Štveráčka snad opravdu nelze pochybovat, panebože! Tento muzikant, navíc s bubeníkem Genem Jacksonem za zády, může být (a také je) ozdobou každého festivalu. Jejich společné album „Sketches“ jsme s nadšením recenzovali zde.

Bubenický virtuóz Dano Šoltis se představí v sólovém projektu, jen se svými bicími, perkusemi a elektronikou. Svoje kvality naplno dokázal třeba na poslední desce kapely Vertigo „Nononononininini“, již jsme reflektovali též s nelíčeným nadšením.

A což teprve saxofonista a klarinetista Pavel Zlámal! Psali jsme o něm několikrát a pokaždé dokázal překvapit jinak a zcela jedinečně. Jeho sólo vystoupení na letošním Jazz Goes To Town by mohlo mít podobné kontury jako tato jeho loňská nahrávka.

Ze stejného vesmíru je též improvizátor Petr Vrba, který čtenářům JazzPortu je taktéž dostatečně známý (naposledy třeba zde). V Hradci Králové se objeví v triu Poisonous Frequencies, jejichž zatím poslední album „Torschlusspanik“ lze poslechnout zde. A takhle to válí naživo:

Poisonous Frequencies, klub Praha, Brno

Takže v říjnu na shledanou a slyšenou v Hradci Králové!