Kytarový festival představí světové hvězdy

Kytarový festival představí světové hvězdy

Mezinárodní kytarový festival Brno patří k nejvýznamnějším svého druhu v Evropě, což potvrzují i recenze zahraničních médií, např. britský Classical Guitar. V letošním roce opět přivede do Brna špičkové interprety světového formátu. Festival bude zahájen 5. srpna Nocí flamenca, která se koná na nádvoří hradu Špilberk. Vystoupí zde kytarista José Carlos Gómez (Španělsko), který se proslavil jako spoluhráč Paco de Lucii. Doprovodí ho kapela z Andaluzie: Manuel Peralta (kytara a zpěv), Cepillo a Poti Trujillo (rytmika). Chybět nebude ani vášnivý španělský tanec v podání okouzlující Susany Casas a El Junca. Po koncertě následuje španělský gastronomický večer.

Poprvé se v České republice představí nejlepší světová fingerstyle kytaristka Muriel Anderson (USA), která jako jediná žena v historii vyhrála prestižní soutěž National Fingerstyle Guitar Championship a bývá srovnávána s Tommy Emanuelem. 

Třetím večerem kytarového festivalu nás provede proslulý kytarista Gabriel Guillén (Venezuela/Rakousko) společně s kolegou, kterým není nikdo jiný, než Masayuki Kato (Japonsko). Svou návštěvou nás také poctí nejvýznamnější loutnista současnosti Nigel North (Anglie) a kytarový virtuóz Andrea Vettoretti (Itálie). Marcin Dylla (Polsko) je vítězem rekordního počtu 30 kytarových soutěží a byl americkými médii označen za nejlepšího kytaristu planety. Jeho hru si můžete vychutnat na brněnské Nové radnici.

Kytarový festival představí světové hvězdy

Festival je unikátní svým spojením s kytarovými kurzy, které povedou jak výše uvedení interpreti, tak mnozí další špičkoví hráči. Těchto masterclass se každoročně zúčastní na 150 kytaristů z 15 zemí Evropy i zámoří. Účastníci se mohou zapojit do interpretační soutěže GUITARTALENT, jejíž vítěz získá postup do finále soutěže v Tokiu a mistrovský nástroj od japonského kytaráře Masaki Sakuraie, který přijede z Japonska kytaru osobně předat.

Festivalový týden vyvrcholí koncertem kytarového orchestru, sestaveného z nejlepších účastníků kurzů, který se představí pod vedením Vladimíra Novotného.

Uměleckým vedoucím festivalu je doc. Vladislav Bláha, který je mj. jediným českým kytaristou, který vystoupil s recitálem v Carnegie Hall v New Yorku.

Více informací na www.kytarovyfestival.cz

Přihlášky na kurzy a soutěž na www.guitarcz.com.

Předprodej v síti Ticketstream.

Program festivalu