Královéhradecké nábřeží Labe ožije opět jazzem...

Královéhradecké nábřeží Labe ožije opět jazzem…

Řeka Labe po deváté připomene Mississippi, neboť na královéhradeckém nábřeží vyrostou dvě pódia pro jazzovou promenádu – NÁBŘEŽÍ JAZZMANŮ. Letos nahlédneme do hudebních šuplíků s nápisem funky, soul či blues a další proudy, které se s jazzem prolínaly a náramně si rozuměly. První srpnová sobota před Náplavkou a v parku u Dětské železnice nabídne zajímavé návraty.

Po roce se na jazzové nábřeží vrací flétnista Martin Brunner. Tentokrát však jako jako kapelník Big bandu hraběte Šporka. Za dirigentským pultem jazzbandu ZUŠ Jaroměř stojí od roku 2009. Ve svém repertoáru má skladby Milana Svobody, Karla Růžičky nebo Duke Ellingtona, Pavla Pivarči, Gianluigi Trovesiho nebo Dona Ellise.

Taktéž po roce se vrátí na nábřeží fenomenální baskytarista Jiří Vyšohlíd ml. Tentokrát s 2+1 jam bandem. Hradecké fusion-jazz-rockové trio vzniklo v roce 2013, kdy se poprvé jeho členové sešli naslepo a jamovali na náměstí na Divadelním festivalu. Tato tradice se pak každý rok opakuje a trio nyní působí už jako kapela a tvoří vlastní skladby a koncertní program. 2+1 čerpají hlavně z kořenů rocku, kytarista Albert Baxa je ovlivněn Jimim Hendrixem, Radimem Hladíkem a blues, Jiří Vyšohlíd vnáší do kapely prvky jazzových groovů a spolu s bubeníkem Tadeášem Maclem, známého také z kapely Sabrage, hlavně funky.

Saxofonista Jan Kasal se na nábřeží vrací po pěti letech (Trio de Janeiro) – letos však s funky kapelou Lucky Joke, což je seskupení muzikantů a kamarádů z Litomyšle, které vzniklo v roce 2015. Jedná se stylově o různorodou, vokálně-instrumentální muziku, která se dá zařadit pod styly jako jsou jazz-rock, funky-jazz, fusion, soul, rhythm&blues. Původní sestava bylo kvarteto (Lukáš Lucky Petráň na kytaru, Jáchym Joke Janypka na baskytaru, Karlos Saidl na bicí a Jan Kasal na saxofon a flétnu), jež vloni natočilo živou a energickou desku „Living Proof“.

Po dlouhých patnácti letech se na hradecké jazzové pódium vrátí slovenský bluesman Juraj „Dura“ Turtev. Na osmém ročníku Jazz Goes to Town hrál se svým Bluesweiserem. Hostem jeho projektu Dura & Blues Club bude v Hradci Králové legenda (česko) slovenského rocku Fedor Frešo, známý především z Vargovy kapely Collegium .Musicum či ze spolupráce s Blue Effectem. Vedle hudebních lahůdek přiveze i svoji vzpomínkovou knihu „Sideman“, kterou bude po koncertě podepisovat. Pamětníci vědí, že baskytarista Fedor Frešo hrával blues mj. již v The Soulmen Deža Ursinyho.

Tím jsme se obloukem vrátili k výše zmíněným hudebním šuplíkům. Ten s názvem soul ráda otevírá jihočeská parta Tarapaca Jazz, která aktivně působí na hudební scéně od poloviny roku 2003. Navazuje na odkaz moderního jazzu 70.let až po současné výboje, nevyhýbá se tudíž fúzím s mimojazzovými styly (drum´n´bass, hip hop, aj.).

Program

Smetanovo nábřeží v areálu Dětská železnice

16:00 BIG BAND HRABĚTE ŠPORKA

18:00 TARAPACA JAZZ

20:00 LUCKY JOKE

Smetanovo nábřeží – restaurace Náplavka

17:00 2+1 JAM BAND

19:00 DURA & BLUES CLUB FEAT. FEDOR FREŠO

Nábřežní jazzová pouť se koná s podporou města Hradec Králové.

  • Název akce: Nábřežní jazzová pouťNábřeží jazzmanů
  • Termín akce : 5.srpna 2017 od 16 hodin
  • Místo konání: Smetanovo nábřeží – areál Dětské železnice a cafe&music Náplavka