Vzniká Dobršská brána do světa hudby!

Vzniká Dobršská brána do světa hudby!

V malé obci Dobrš v šumavském Podlesí se rodí unikátní hudební festival, který dostal příznačný název DOBRŠSKÁ BRÁNA. První ročník mezinárodního festivalu se uskuteční ve dnech 25. a 26.srpna.

Klade si za cíl představit muzikanty, kteří jsou ve své tvorbě otevřeni mnoha různým vlivům a spojují v ní hudbu lidovou s jazzem, volnou improvizací a komorní hudbou. Festivalové motto Brána do světa hudby jasně naznačuje, že hudbu nemá smysl zařazovat do škatulek. Jednotícím prvkem festivalu jsou smyčcové nástroje, uchopené všemi možnými způsoby. Hudebníci přijedou do Dobrše již den předtím a připraví společný projekt, který zazní na závěr festivalu a poté nikde jinde. Jednotlivé koncerty se uskuteční na různých místech obce: v kostele Zvěstování Panny Marie, v areálu tvrze a zámku, ve zvonici sv.Jana a Pavla či v sále bývalého hostince „U Dražných“; ten mimochodem v 70. a 80.letech minulého století proslul jako místo, kde vystupovali představitelé neoficiálního hudebního proudu. Dobrš byla ostatně obcí, jež slula jako kulturní středisko jihočeského Pošumaví, což se festival Dobršská brána snaží oživit.

Oba festivalové dny (pátek a sobota) jsou skutečně zaplněny zajímavou hudbou z celé Evropy. Vystoupí třeba soubor Hory jsou plné větru a deště, švýcarsko-britské duo Maya Homburger & Barry Guy, Gabriela Vermelho s Jakubem Jedlinským, irský violista Garth Knox, norský Nils Okland Ensemble, Petr Tichý a další. Všechny potřebné informace naleznete na festivalových stránkách

Vítejte

Festival pořádá Sdružení pro obnovu Dobrše, dramaturgie je svěřena člověku nejpovolanějšímu, hudebníkovi Michalu Hrubému. Pořadatelé se obracejí na veřejnost s prosbou o finanční podporu pomocí crowdfundingu skrze portál HitHit.

Ten festival si zaslouží život…

HITHIT _Dobršská brána fest 2017