Festival Jazz ve městě bude letos hrát všemi barvami

Festival Jazz ve městě bude letos hrát všemi barvami

Festival Jazz ve městě bude letos hrát všemi barvamiPoslední červencový víkend se bude Frýdkem-Místkem rozléhat jazz. Návštěvníky tradiční akce s názvem Jazz ve městě, který je součástí frýdecko-místeckého Veseléta, čekají tři dny plné hudby tohoto žánru. Vedle slavných jmen české hudební scény se na pódiích objeví také mladí muzikanti s novými projekty. „Jazz ve městě je krásná příležitost vyrazit na koncerty pod širým nebem, nebo se toulat mezi frýdeckými hudebními kluby a užít si letní večery romanticky a netradičně,“ zve na festival Michaela Davidová z Kultury F≈M.

 Jazz v ulicích

Festival zahájí v pátek 28. července stálice nejen frýdeckomístecké hudební scény Silesian Dixie Band, který tentokrát s tradičními jazzovými hity vystoupí na frýdeckém Zámeckém náměstí od 14.30. Po těchto zkušených jazzmanech zahraje na druhém břehu řeky Ostravice mladá ostravská swingová kapela The JazzCake. Její členové, absolventi českých i zahraničních hudebních akademií, uvedou na místeckém Malém náměstí ve vlastních aranžích převážně swingové skladby. Tyto dva úvodní koncerty jsou zdarma a zároveň tvoří doprovodný program Beskydské rallye.

 Milan Svoboda a Jiří Stivín na zámku

Vyvrcholením pátečního programu bude vystoupení legendárního Pražského Big Bandu v čele s Milanem Svobodou na nádvoří frýdeckého zámku. „Pražský Big Band je jedním z nejdéle působících těles na české jazzové scéně. Kromě Milana Svobody v něm můžeme vidět a slyšet mnoho předních českých jazzových hudebníků, takže se posluchači mají určitě na co těšit,“ uvádí organizátor festivalu Jiří Močička z Kultury F≈M. Plejádu slavných jmen doplní v pátek Jiří Stivín se svým kvartetem. Slavný multižánrový hudebník, který se nevyhýbá ani nejmodernějšímu pojetí jazzu, předvede svůj originální nespoutaný projev od 21.30.

Rudy Horvat, David Dorůžka a další jazzmani v klubech

O víkendu se diváci mohou těšit na sérii klubových koncertů. V hospůdce U Arnošta zahrají hned dvě mladé jazzové kapely. Sobotní program zahájí v 18.00 trio klavíristy Jana Kavky. Následně představí svůj nový projekt Surf Tricks ostravský Rudy Horvat. V tomto uskupení se Horvat potkává také s frýdecko-místeckým hudebníkem Radimem Přidalem známým z kapel Behind the Door nebo Fairplay. Ikony české jazzové scény se pak představí v hudebním klubu Stolárna. David Dorůžka Trio a Quartet Emila Viklického sobotní program uzavřou. „Spolu s Davidem Dorůžkou hraje v jeho triu také kontrabasista Jiří Slavík. Na jednom pódiu se tedy v sobotu večer sejdou dva aktuální držitelé žánrových cen Anděl. Následně se v kvartetu představí legenda českého jazzu, mezinárodně uznávaný klavírista Emil Viklický,“dodává Jiří Močička.

Newyorský jazzový varhaník ve Stolárně

Poslední festivalový den slibuje vystoupení tří hudebních celků opět v prostorách frýdecké Stolárny. Prvním z nich bude třetí kvartet v pořadí, tentokrát v čele s klavíristou Petrem Benešem. „O zpestření v podobě hry na jazzové Hammondovy varhany se postará Newyorčan Brian Charette se seskupením SoulMates. Tato česko-americká kapela čerpá inspiraci v groovu, funky a, jak název napovídá, především v soulu,“ láká na hvězdu festivalu, ředitel Kultury F≈M, Jakub Tichý. Nejen posluchačský, ale také vizuální zážitek nakonec připraví nu jazzová kapela Lesní zvěř. Hudba stylově na pomezí nejrůznějších žánrů od jazzu přes drum and bass spolu s doplňující projekcí uzavře celý program letošního Jazzu ve městě.

 Vstupenky

Vstupenky na festival Jazz ve městě jsou již v prodeji na www.kulturafm.cz, v pobočkách BIC F≈M, v hale Polárka. Permanentky na celý festival jsou za 400 Kč. Vstupenky na jednotlivé koncerty jsou za 250 Kč, 200 Kč a 100 Kč. Koncerty v ulicích jsou zdarma.

Program

 Pá 28. 7.

15.00 Zámecké náměstí           Silesian Dixie Band

16.30 Malé náměstí      The JazzCake

20.00 frýdecký zámek  Pražský Big Band Milana Svobody

Jazz Kvartet Jiřího Stivína

 So 29. 7.

18.00 hospůdka U Arnošta       Jan Kavka Trio

Surf Tricks / nový projekt Rudyho Horvata

20.30 klub Stolárna      David Dorůžka Trio / držitel Anděla za rok 2016

Emil Viklický

Ne 30. 7.

18.00 klub Stolárna      Petr Beneš Quartet (CZ/NL)

Brian Charette & SoulMates (US) / newyorský jazzový varhaník

Lesní zvěř / nu jazz

 

 

Zdroj: tisková zpráva