Jazzinec hlásí: Česko-norsko-polské překonávání průměrnosti...

Jazzinec hlásí: Česko-norsko-polské překonávání průměrnosti…

BEATU HLAVENKOVOU návštěvníkům trutnovského festivalu JAZZINEC jistě není třeba představovat. Po předchozím sólovém projektu Theodoros tentokrát v Koncertní síni Bohuslava Martinů dne 12.dubna (v 19.00) vystoupí s projektem nazvaným Scintilla. Je po všech stránkách pozoruhodné. Už tím, že byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. Z posledně jmenované země pochází její spoluhráč, hráč na klávesové nástroje Anders Aarum, hvězda norského jazzu, jež zazářila díky hraní s americkou legendou Sonnym Simmonsem. Na pódiu je doplní ještě český bubeník a perkusista Miloš Dvořáček. Autorčin klavír zde totiž není osamocen, nýbrž je rozmnožen vrstvami dalších klávesových nástrojů a též rytmickými strukturami. Jazz je ještě více upozaděn a do popředí vystupuje spíše klasická hudba a minimalismus. Ovšem nejdůležitější je melodická invence Hlavenkové. A ta je bezbřehá…

Scintilla (lat.) je označení pro jiskru, která se nachází v srdci člověka. Tato suita pro klavír, Rhodes piano, klávesy, efekty a zpěv má devět částí. Jde v podstatě o hudební podobenství o překonávání průměrnosti. Název si autorka vypůjčila z knihy amerického psychoterapeuta Thomase Moora Temné noci duše. Zde je tato inspirativní pasáž:

Průměrnost je mračno, které zakrývá jiskru v srdci člověka. Průměrnost je postoj dělat jen tolik, kolik stačí… Ale vaše skutečná osobnost učiní vše, aby nechala jiskru zářit. Jiskra je důležitá pro všechny, díky ní stojí za to žít.“

A u Beaty Hlavenkové je potřeba rozzářit jiskru totožná s jejím vnitřním uměleckým pnutím a životními okolnostmi…

Beata Hlavenkova - Infancy

V tento večer se představí také nová česko-polská kapela z obou stran Podkrkonoší – BOUNDARY JAZZ QUINTET. Za kontrabasem zde najdete zakladatele a dramaturga Jazzince Tomáše Katschnera a také dalšího trutnovského jazzmana, nesmírně talentovaného kytaristu Víta Beneše. Od standardů se kapela stále více posouvá k vlastní tvorbě, již obstarávají polský saxofonista Bohdan Janeczek a trumpetista Štěpán Přibyl. Kvintet doplňuje bubeník Standa Vít.

Boundary Jazz Quintet - My Little Suede Shoes

Pražský koncert projektu Scintilla se uskuteční 11.dubna v prostoru kostela Sv. Vavřince na Malé Straně, nenechte si ujít!