Jazzinec napájený také z nejazzových zdrojů...

Jazzinec napájený také z nejazzových zdrojů…

Jazzinec napájený také z nejazzových zdrojů...Trutnovský festival JAZZINEC pokračuje 18.března v Koncertní síni Bohuslava Martinů unikátním americko-izraelským dvojkoncertem, který bude ve znamení jazzu, hudby čerpající opravdu ze všech možných i nemožných zdrojů!

CRYSTAL MONEE HALL je newyorská zpěvačka a kytaristka, pocházející ale z Richmondu. A na své jižanství je náležitě hrdá. Zpívat začala, jak jinak na americkém Jihu, v kostele, samozřejmě také ve školním sboru. Na střední škole se učila hrát na klavír, ale nakonec se rozhodla pro kytaru. Ve svých melodických a po textové stránce poetických písních se tak mísí nejen jazz a gospel, ale také blues a folk. Ale než se propracovala v roce 2010 k vlastnímu albu River Train, absolvovala angažmá v rúzných muzikálových projektech na Broadwayi a zpívala doprovodné vokály hvězdám typu Mariah Carey, Kanye West, Elton John a Jason Mraz. V posledních pěti letech je členkou All-Star Mickey Hart Band, s nimiž natočila již dvě alba a nedávno vyšel pilotní singl Water z dokončovaného třetího titulu. (Mimochodem: Mickey Hart byl dlouholetým bubeníkem legendární folk-rockové kapely Grateful Dead.) Na Jazzinci se představí s vlastním příležitostným bandem, sestaveným z českých muzikantů: Marek Novotný (piano), Jan Jakubec (baskytara) a Tomáš Vokurka (bicí).

In The Water (Original Audio) - Crystal Monee Hall

Izraelský URIEL HERMAN QUARTET patří k těm souborům, které jedinečným způsobem spojují jazz a rock s vlivy Blízkého východu. Pianista a skladatel Uriel Herman vystudoval klasickou hudbu, k improvizaci se dostal díky spontánním úpravám rockových skladeb (např. Smells Like Teen Spirit od Nirvany). „Klasická hudba a klasické hraní jsou mému srdci stále blízké, poznamenává hudebník, „ale to, co mi chybělo, byla svoboda vymanit se z dané formy…prostě svoboda improvizovat, svobodně se vyjádřit.“ Na rozdíl od jiných špičkových izraelských jazzmanů se neusadil v New Yorku, ale zůstal ve vlasti a často pobývá v Evropě a Latinské Americe. Všude tady se nechává inspirovat nejazzovými podněty, jimiž pak obohacuje hudbu vlastního kvarteta. Během své návštěvy Kostariky absolvoval šamanský obřad, který trval celou noc. To ho prý definitivně změnilo a otevřelo originální improvizované hudbě. Jeho spoluhráči jsou neméně vyhranění a otevření muzikanti: Avri Borochov (kontrabas, oud), Uriel Weinberger (sax, flétna) a Haim Peskoff (bicí).

Uriel Herman Quartet - Hour of the Wolf