4 x Concept Art Orchestra: Přední big band chystá celoroční koncertní cyklus

4 x Concept Art Orchestra: Přední big band chystá celoroční koncertní cyklus

Šestnáctičlenný český jazzový big band pod vedením Štěpánky Balcarové připravil na letošek čtyřdílnou koncertní sérii rozprostřenou do celého roku. Výrazně odlišné večery nabídnou řadu premiér mladých českých autorů a české i zahraniční hosty. Projekt proběhne na půdě pražského Jazz Docku a v prodeji bude i speciální jednotná vstupenka na celý cyklus. Úvodní večer je naplánován na neděli 12. 3. 2017.

„Pravidelná a častá vystoupení big bandu v jednom jazzovém klubu jsou nedílnou součástí jazzové tradice a historie. Tento cyklus je pro CAO dalším krokem k něčemu takovému,“ říká kapelnice Štěpánka Balcarová.

Celá série má promyšlenou dramaturgii: v březnu nabídne CAO několik premiér skladatelského sdružení The Prague Six, zatímco 11. června uvede čtyřdílný cyklus Balcarové, inspirovaný obrazy českého výtvarníka Jana Zrzavého.

22. října spojí CAO síly s ideově spřízněným rakouským big bandem Graz Composers Orchestra. Ansámbl sestavený z vybraných hráčů obou těles uvede skladby jak rakouských, tak českých skladatelů, a nově vzniklý repertoár představí tento ansámbl následující den ještě přímo v Grazu. „Oba koncerty oddiriguje Ed Partyka, renomovaný americký skladatel a trombonista, který hrál s Vienna Art Orchestra nebo Bobem Brookmeyerem, a u kterého jsem studovala,“ doplňuje Balcarová.

Závěrečný večer cyklu s názvem Purpurovou nocí a datem 10. prosince vychází z loňského projektu Vánoce s Concept Art Orchestra, kde jako hosté vystoupili Dan Bárta, Alfred Strejček a Marta Kloučková.

Přes web CAO je nyní možné zakoupit také limitovaný počet „V.I.P. permanentek“ CAO Speciál, garantujících nejlepší místa na všech čtyřech koncertech a k tomu řadu výhod. Bližší informace zde.

Concept Art Orchestra je šestnáctičlenný jazzový big band, jedinečný specializací na interpretaci skladeb současných českých skladatelů. Hraje nadžánrové kompozice v podání špičkových jazzmanů naší scény (Bárta, Soukup, Kalfus, Jirucha, Křišťan, Dvorský a další), které díky pravidelné spolupráci s ČRo Vltava také často nahrává.

Řídí ho trumpetistka a skladatelka Štěpánka Balcarová, pod jejímž vedením vydal mj. album The Prague Six, které získalo Cenu Anděl 2015.

Zdroj: tisková zpáva, Brno, 28. 2. 2017