13. ročník Prague Proms zahájí Danny Elfman

13. ročník Prague Proms zahájí Danny Elfman

Mezinárodní hudební festival Prague Proms 2017 zahájí 21. června ve Smetanově síni Obecního domu hollywoodský skladatel Danny Elfman. 13. ročník letní přehlídky klasické, filmové a jazzové hudby nabídne koncerty multižánrové umělkyně Ute Lemper, jazzové hvězdy Denise Donatelli, trumpetisty Bobby Shewa, cenami Grammy ověnčeného Gordon Goodwin Big Phat Bandu nebo rockového písničkáře Michala Prokopa. Vystoupení dalších osobností bude oznámeno na jaře.

13. ročník Prague Proms otevře osobně skladatel Danny Elfman, který pod vedením dirigenta Johna Mauceriho s Českým národním symfonickým orchestrem zahraje nejen filmovou hudbu, ale také ve světové premiéře Koncert pro housle a orchestr.

Danny Elfman koncert zkomponoval pro virtuosku Sandy Cameron, která se pražskému publiku představila už fenomenálním sólem ve Střihorukém Edwardovi na večeru hudby z filmů Tima Burtona,“ vysvětlil ředitel festivalu, trumpetista a šéf ČNSO Jan Hasenöhrl.

Vůbec poprvé se v České republice představí zpěvačka Denise Donatelli, která se čtyřmi nominacemi na Grammy patří k vycházejícím hvězdám světového jazzu. Losangeleská jazzová společnost (Los Angeles Jazz Society), v jejíž porotě tehdy seděli mj. i Herbie Hancock, Quincy Jones a Johnny Mandel, jí udělila titul Jazzová zpěvačka roku. Jejími partnery na jevišti Obecního domu v Praze budou klavírista Matt Harris a trumpetistaBobby Shew, který současně celý koncert povede.

Německo-americká umělkyně Ute Lemper se na festival Prague Proms vrátí po devíti letech s novým programem, zahrnujícím skladby Edith Piaf, Jacquese Brela, Astora Piazzolly nebo Kurta Weilla. V Obecním domě zazpívá 25. června za doprovodu Českého národního symfonického orchestru vedeném dirigentem Vince Mendozou.

Pro příznivce klasické hudby připravil šéfdirigent ČNSO Libor Pešek na 3. červenec výjimečný koncert, složený z jeho nejoblíbenějších skladeb. Zazní impresionisté Claude Debussy a Maurice Ravel. „Impresionistická hudba se musí poslouchat stejně, jako se díváme na slavné Monetovy, Gauguinovy či Degasovy obrazy – necháme se unášet kouzlem, kterým nás zaplaví,“ vyznal se držitel Rytíř britského impéria a prezident festivalu Prague Proms Libor Pešek.

Letošní přehlídku 19. července uzavře tradičně koncert filmových melodií, tentokrát pod názvem Nejen Hollywoodská noc. ČNSO pod vedením dirigenta Carla Davise se sólistyJanem Hasenöhrlem a Lukášem Chejnem zahraje slavné skladby z hollywoodských filmů, ale také z legendárních snímků evropských studií Cinecittá, Bavaria či Gaumont. Na koncertu vystoupí také herečka Anna Fialová a sopranistka Jana Sibera.

Zdroj: tisková zpráva