R.I.P. Svend Asmussen...

R.I.P. Svend Asmussen…

Dne 7.února zemřel v úctyhodném věku 100 let dánský swingový houslista SVEND ASMUSSEN. The Fiddling Viking, jak byl přezdíván, působil na hudební (ale též divadelní a filmové) scéně plných osmdesát let; hrál s největšími jazzovými osobnostmi, včetně Duka Ellingtona, Fatse Wallera, Lionela Hamptona a Bennyho Goodmana. Bohužel zůstával zcela nezaslouženě ve stínu jiného Evropana, Stéphana Grappelliho. Ovládal též další nástroje, jako třeba conga, flétnu a vibrafon, někdy i zpíval a vystupoval jako hudební klaun. Pokud byl Grappelli blýskavý diamant, Asmussen byl skrytý klenot,  jak napsal v nekrologu pro Washington Post renomovaný hudební publicista Adam Bernstein.

Svend Asmussen se narodil 28.února 1916 v Kodani. Ve věku 16 let slyšel jazzové housle Joe Venutiho a začal ho napodobovat. Později byl ovlivněn americkým houslistou Stuffem Smithem. Vrchol kariéry přišel v letech 1963-67. Nejdříve se zaskvěl v projektu „Duke Ellington Jazz Violin Session“, což je album nahrané v Paříži v roce 1963, ale vydané až o 13 let později. Nahrávka přináší strhující, dechberoucí souboj Asmussena, jenž zde hrál na violu, s Rayem Nancem, Ellingtonovým rezidenčním houslistou, a Stéphanem Grappellim. A to vše s orchestrem Vévody v té nejlepší formě za zády! Kritici výsledek charakterizovali jako fascinující směs kontinentální elegance a americké oduševnělosti. V roce 1966 bylo ve Švýcarsku natočeno živé album „Violin Summit“, kde spolu hráli Asmussen, Grappelli, Stuff Smith a Jean-Luc Ponty. O rok později vystoupil Asmussen na jazzovém festivalu v americkém Monterey s Nancem a Pontym…

Celý život sbíral také vše, co se týkalo jazzové hudby – desky, fotografie, plakáty a další sbírkový materiál jsou vystaveny v Universitní knihovně Jížního Dánska. Jeho syn Claus je také hudebník; jako kytarista ale nepůsobí na jazzové scéně, ale pop-rockové (např.kapela Shu-bi-dua).

Ellington's Jazz Violin Session: Take The A Train