Femi Temowo a Tomáš Sýkora otevírají Jazzinec

Femi Temowo a Tomáš Sýkora otevírají Jazzinec

18.února (v 19.00) začne v Koncertní síni Bohuslava Martinů již 19.ročník trutnovského festivalu JAZZINEC. A to hned navýsost lahůdkovým dvojkoncertem – vystoupí Femi Temowo Special Trio a se sólovým klavírním recitálem Tomáš Sýkora!

Femi Temowo a Tomáš Sýkora otevírají Jazzinec
Femi Temowo

Britský kytarista a zpěvák FEMI TEMOWO se proslavil jako kapelník doprovodné skupiny pop-soulové zpěvačky Amy Winehouse; ale nejen touto kontroverzní, nicméně výtečnou popovou zpěvačkou byl tento jazzman živ. Profesionální kariéru zahájil v roce 2002 v kvartetu saxofonisty Soweta Kinche. Natočil s ním tři vysoce ceněná alba, přičemž titul Conversations With the Unseen byl v roce 2003 nominován na prestižní Mercury Prize. Kvartet získal také několik nominací na BBC Jazz Award a ceny MOBO. První autorské album vydal Femi Temowo v roce 2006 na vlastní značce Femitone Music a zove se příznačně Quiet Storm. Kritici reagovali bouřlivě a vůbec ne tiše; s nadšením označili debut jako dílo již hotové jazzové osobnosti. Ale tvůrce reagoval vyjádřením, že šlo pouze „o odkašlání“. A nechal všechny čekat pět let na druhou desku. Do té doby hrál s celou plejádou osobností napříč žánry – ve výčtu najdeme vedle Amy Winehouse taková jména, jako Wynton Marsalis, Andrea Bocelli, George Benson, Courtney Pine, Jason Rebello, Jean Toussaint, Michal Urbaniak či Dee Dee Bridgewater! Virtuózní a melodický styl kytarové hry s paletou výraziva od Wese Montgomeryho po Jimiho Hendrixe s originálními vlivy africké a neoklasické hudby ho předurčuje ke kongeniálně flexibilní spolupráci s kýmkoli. Druhá deska (s vlastním kvintetem) vyšla v roce 2011 a dostala název Orin Meta, což značí v nigerijském jazyce yoruba Tři písně. Zařadila se mezi tři nejlepší jazzová alba ve Velké Británii a Temowo se ocitl v nominaci na Nejlepšího jazzového kytaristu. V květnu loňského roku spatřilo světlo jazzového světa třetí deska s názvem The Music Is the Feeling; jde o zatím nejambicióznější kytaristovo album, kde nechybí ani orchestr se smyčci. Na Jazzinci Femi Temowo vystoupí ale se speciálně sestaveným triem, a to s reprezentativní českou rytmikou – kontrabasistou Petrem Dvorským (Emil Viklický, Infinite Quintet, Roman Pokorný, Adam Tvrdý…) a bubeníkem Kamilem Slezákem (Druhá tráva, Robert Balzar Trio, Concept Art Orchestra…). Bezesporu je nač se těšit!

Femi Temowo - Pilgrim

Femi Temowo a Tomáš Sýkora otevírají Jazzinec
Tomáš Sýkora

TOMÁŠ SÝKORA je pianista a skladatel, pohybující se na pomezí jazzu a soudobé vážné hudby. Na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze byl mimo jiné žákem Karla Růžičky, posléze získal magisterský titul po absolvování studií hudby na pražské AMU. Od roku 2006 se věnuje originálním jazzovým kompozicím pro sólový klavír. Jeho skladba A Song About Šoša žískala cenu OSA v kategorii Nejlepší česká jazzová kompozice roku 2013. Je členem The Prague Six, skupiny šesti mladých českých skladatelů pro bigband, jejichž díla nahrál Concept Art Orchestra na album, které bylo oceněno žánrovým Andělem jako nejlepší jazzová nahrávka 2015. Jeho skladba Undefined CD uzavírá. Skládá též hudbu pro film a divadlo. Žije a tvoří v Lysé nad Labem, učí na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze a své skladby vydává na vlastním labelu Mot´s Music. Sólový recitál Tomáše Sýkory čítá čtrnáct kompozic, jež vznikaly posledních deset let…