V Praze zaburácí unikátní Stockhausenův Gruppen pro tři orchestry!

V Praze zaburácí unikátní Stockhausenův Gruppen pro tři orchestry!

phillniblockPražské Forum Karlín se v sobotu 19.listopadu v 19.00 stane dějištěm mimořádné hudební události. Koncertnímu večeru, nazvanému „Space & Sound (Hudba v prostoru)“, bude vévodit provedení ikonického díla 20.století, kompozice „Gruppen pro tři orchestry“ Karlheinze Stockhausena z let 1955-57.

Program pak nabídne ještě skladby Petra Kotíka, Johna Cage a Philla Niblocka. Nelehkého uměleckého úkolu se zhostí Ostravská banda, Janáčkova filharmonie Ostrava, Hornická kapela ze Stonavy a sólisté Daan Vandewalle (klavír), Johannes Öllinger (kytara) a Milan Osadský (akordeon), jimž budou velet dirigenti Petr Kotík, Johannes Kalitzke a Rolf Gupta. Mimochodem chystané události předcházel 8.listopadu benefiční večer na podporu tohoto projektu, kde vystoupil osobně hudební skladatel Philip Glass. Předprodej vstupenek na „Space & Sound“ je v sítích Ticketportal a GoOut…

gruppen

Stockhausen ovlivnil hudbu 20.století jako málokdo; hlásila se k němu nejen avantgarda, ale také jazzoví a rockoví novátoři (Miles Davis, Frank Zappa, Beatles). Ve Foru Karlín 19.listopadu zazní kromě „Gruppen“ další Stockhausenovo revoluční dílo – elektronická prostorová kompozice „Gesang der Jünglinge“ (1955-56). V Praze poprvé budou moci návštěvníci slyšet též kompletní provedení „Atlas Eclipticalis“ Johna Cage (1961) pro 86 sólistů, a to simultánně se sólovým klavírním kusem „Winter Music“ (1957) a partem Hornické kapely ze Stonavy. Na programu jsou též provedení skladeb pro tři orchestry z pera Petra Kotíka („Variace pro tři orchestry“) a Philla Niblocka („Three Petals“). Slovo dostane i zástupce mladé skladatelské generace – Jacek Sotomski se skladbou pro dva orchestry a sólistu „beautiful to me, ah“.

Více na stránkách http://www.newmusicostrava.cz/cz/space-sound/