JazzFestBrno láká na ročník 2017. Vrací se Chick Corea, tentokrát v triu s Gomezem a Bladem

JazzFestBrno láká na ročník 2017. Vrací se Chick Corea, tentokrát v triu s Gomezem a Bladem

Brno, Praha – 1. 11. 2016 Pořadatelé mezinárodního hudebního festivalu JazzFestBrno oznámili první hvězdné jméno 16. ročníku. Do Brna se vrátí Chick Corea. Dvaadvacetinásobný držitel ceny Grammy, invenční skladatel, improvizátor a klavírní virtuos v průběhu svého muzikantského života prozkoumal překvapivé množství hudebních stylů – od avantgardy přes bebop k jazzrockové fúzi, latinskoamerické a tradiční španělské hudbě, dětským písním a komorní i symfonické hudbě. Na festivalu JazzFestBrno zahrál naposledy loni společně s Bobbym McFerrinem ve vyprodané hale Vodova. Tentokrát na festival přijede Chick Corea s triem, v němž mu sekundují basový mistr triové disciplíny Eddie Gomez a nejvyhledávanější současný jazzový bubeník Brian Blade. Koncert Chick Corea Tria se uskuteční 4. května 2017 v Bobycentru. Limitovaná vánoční série vstupenek v cenách od 390 korun je v prodeji od 1. listopadu na webu www.nejkoncerty.cz, v prodejní síti Ticketportal a v běžných kamenných předprodejích. Více informací na www.jazzfestbrno.cz.

„Pětasedmdesátiletý umělec nepolevuje ve svém vlivu na současnou scénu, o čemž svědčí ceny Grammy, jež vyhrává v posledních letech,“ říká umělecký ředitel JazzFestu Brno Vilém Spilka.

V roce 2012 si Corea odnesl hned dvě ceny Grammy: „nejlepší jazzové instrumentální sólo“ a „nejlepší akustické jazzové album“ nahrané se spoluhráči z legendární kapely Return To Forever Stanleym Clarkem a Lennym Whitem. Ceny za rok 2014 zaujímají v Coreově sbírce Grammy Awards neuvěřitelná čísla 21 a 22, získal je za album Trilogy (nejlepší jazzové instrumentální album) a Fingerprints (nejlepší improvizované jazzové sólo).

Chick Corea dosáhl statutu žijící legendy už v sedmdesátých letech dvacátého století, kdy formoval jazz nahrávkami jedné ze svých nejúspěšnějších kapel Return to Forever. Renomé mezi jazzmany si však vydobyl mnohem dřív, šedesátá léta byla totiž svědkem Coreova přerodu z vynikajícího pianisty ve skutečného umělce. Chick Corea začal svoji oslnivou kariéru v kapelách Stana Getze, Sarah Vaughan a Milese Davise.

„Měl jsem obrovské štěstí, že jsem mohl doprovázet takové velikány,“ vzpomíná Corea na svoje tovaryšské roky. „Mám pocit, že jsem dostal jedinečnou příležitost rozvinout svůj vlastní přístup k hudbě i umění jako takovému. Dostalo se mi inspirace od vynikajících muzikantů a mohl jsem nahlédnout i do kapelnické kuchyně. Spolupráce s někým, kdo dělá něco, v čem chcete být dobří i vy, na té nejvyšší úrovni, je standardní cestou ke zlepšení. Naučíte se základní prostředky a pak si s nimi můžete nakládat dle vlastní vůle.“

Legendární Miles Davis nabídl Coreovi šanci podílet se na tak zásadních jazzových nahrávkách, jakými byly In A Silent Way a Bitches Brew. Té druhé jmenované se na konci šedesátých prodalo více než milión výlisků a stala se vůbec nejprodávanější jazzovou nahrávkou v době svého vzniku.

Corea vždy vynikal schopností s lehkostí se pohybovat mezi různými hudebními světy a prokazuje ji i v době aktuální – pokračují série koncertů s aktuálním triem s Eddiem Gomezem a Brianem Bladem, setkání klasiky a jazzu nabízí koncert pro jazzový kvintet a komorní orchestr, nezastaví se ani nekonečné turné v duu s vibrafonistou Garym Burtonem. Nejnovějším přírůstkem mezi aktivitami Chicka Corey je projekt The Vigil, jenž si evropskou premiéru odbyl v roce 2013 na pouhých pěti místech včetně Brna. Pravidelně si užívá také koncerty plné improvizace se starým přítelem Bobbym McFerrinem. Tyto vzácné příležitosti si oba naplno vychutnávají, jak měli příležitost vidět posluchači na jejich brněnském koncertě v roce 2015. Jejich pódiové rozhovory jsou plné úcty, humoru i nedostižného duchovního napojení.

Chick Corea

„Chick Corea se rád vrací také k hudební konverzaci v ideálním jazzovém formátu, klavírním triu a na tuto tradici naváže s basistou Eddiem Gomezem a bubeníkem Brianem Bladem právě na příštím JazzFestu,“ těší se Spilka. Přestože Corea už v České republice hrál několikrát, bude to vůbec poprvé, co vystoupí právě v triu, v němž mu zdatně sekundují dva vynikající sidemani. „Brian Blade je na našem festivalu pravidelným hostem, kromě své kapely zde nezapomenutelně zahrál i s Waynem Shorterem letos na jaře. Vnímám jej především jako fenomenálního muzikanta, který shodou okolností hraje i na bicí. Eddie Gomez dostal jedinečnou školu triového hraní od legendárního pianisty Billa Evanse, se kterým strávil víc než dekádu. Vychází z tradice komunikativních kontrabasistů, jež inspiroval úžasný a dodnes málo doceněný Scott LaFaro. Obdobně nenuceně hudebně komunikuje i Brian Blade a právě v takové konstelaci mohou na pódiu vznikat překvapivé situace, které jsou kořením jazzu a navíc si je improvizátoři jejich kalibru dokážou dokonale vychutnat,“ hodnotí umělecký ředitel.

Ceny vstupenek na Coreův třetí brněnský koncert začínají na 390 korunách, ale pořadatelé nabízejí také exkluzivní VIP kategorii za 2 490 Kč. „Tyto vstupenky zahrnují sezení na nejlepších místech v sále, vstup do VIP zóny s občerstvením a dárkový balíček,“ prozrazuje výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo. Další program 16. ročníku se zatím rýsuje. Jisté je, že JazzFestBrno v průběhu jara nabídne přinejmenším deset hudebních večerů, při nichž se představí proslulí světoví umělci, špička domácí jazzové scény i talentovaní hudebníci z nastupující jazzové generace.

„Věříme, že jméno dalšího z headlinerů budeme moci zveřejnit už za pár týdnů. Kompletní program festivalu pak zveřejníme tradičně na přelomu ledna a února,“ dodává Trllo.

Aktuální ročník festivalu končí právě v těchto dnech sérií Echoes of JazzFestBrno. Ta přiveze do města pod Špilberkem tři světové hudebníky. Zahájí ji 2. 11. americký kytarista John Scofield v Sono Centru. Na stejném místě vystoupí 8. 11. tuniský loutnista Dhafer Youssef. Poslední koncert této podzimní série obstará francouzský akordeonista Richard Galliano, který 16. 11. zahraje v Besedním domě hned dvakrát společně s Filharmonií Brno.

Na vysoké úrovni festivalu mají zásluhu nejen pořadatelé, ale i věrní fanoušci a partneři. Generálním partnerem JazzFestu Brno zůstává i nadále brněnská investiční skupina DRFG, jejímž zakladatelem a majoritním vlastníkem je David Rusňák. Cílem investiční skupiny DRFG je zhodnocovat kapitál prostřednictvím investování do majetkových podílů v perspektivních společnostech a projektech. Skupina preferuje obory, kterým její představitelé dobře rozumějí a lokality, které jsou jim kulturně i geograficky blízké. Primárně se zaměřuje na investice do nemovitostí, zdravotnictví, energetiky, finančních služeb a telekomunikací. Více na www.drfg.cz.

Podrobné informace ke koncertům jsou k dispozici na www.jazzfestbrno.cz, www.nejkoncerty.cz a www.chickcorea.cz.

 Zdroj: TZ festivalu