Legendární jazzová zpěvačka Jana Koubková pokřtí svoje nové album na Šelepce

Legendární jazzová zpěvačka Jana Koubková pokřtí svoje nové album na Šelepce

Nejen jazzová legenda, originální zpěvačka, performerka a provokatérka Jana Koubková vydává novou desku nazvanou v duchu její dosavadní umělecké svobodomyslnosti „A tak si jdu“. Brněnský křest desky proběhne v prostředí jazzu zaslíbeném již desítky let, v legendárním klubu Šelepka, 25. října. Křest nabídne bohatou porci hudby z nové desky vydané na tradičním labelu Supraphon.

„A tak si jdu… Ano, ve dvaasedmdesáti si pořád jdu, i když na těle i na duchu není vždycky ejchuchu. A mít chuť chtít taky není vždycky po chuti. Ale co maximálně posílí a dodá energii, je spolupráce s lidmi, kteří umí a, jak říkám, jsou to fajn člověci. Tahle kombinace je receptem na všechny nepohody světa, a že jich teď není málo…,“ říká zpěvačka v bookletu desky.

Jana Koubková už léta patří k předním osobnostem českého jazzu. Zpívá už od svých šesti let ve sborech, vokálních skupinách i sólově. Jako jazzová sólistka se prosadila v roce 1975 v Jazz sanatoriu Luďka Hulana. Od té doby si prošla mnoha stylovými seskupeními. Od blues, swingu, mainstreamu přes bebop, latin, free až po world-ethno a fusion. Založila každoroční festival VOKALÍZA /1981- 2000/ pro jazzové, bluesové a rockové zpěváky. Šest let působila na Pražské státní konzervatoři v oboru interpretace. Zúčastnila se mnoha festivalů nejen v Evropě, ale i na Kubě, Alžíru, Senegalu, Pobřeží Slonoviny, Libanonu, Izraeli, Maroku… Daří se jí i jako skladatelce písní a filmové hudby. Má své pořady v rozhlase, publikuje, píše fejetony, sloupky a poezii, věnuje se však i výuce na seminářích. Vydala knížky Recepty proti samotě, Zutí provádím s chutí a Básně z jazzové dásně. Jejím životním heslem je „Být připraven, toť vše“.

„Soubor nových písniček Jany Koubkové je tak pestrý, že prostý výpis žánrových zařazení jednotlivých skladeb by zabral odstavec a ještě by nejspíš zůstal neúplný a nepřesný. A ono vlastně ani není důležité, že se tu míchají jazzové nálady s blues, šansony s kompozicemi, za jejichž dynamiku by se nemuseli stydět ani leckteří rockeři,“ píše Václav Hnátek z MF Dnes ve své recenzi alba.

Citace trefně popisuje, co se v hudbě Jany Koubkové děje v současnosti a do značné míry se dělo vždy. Koubková úmyslně i bezděčně překračuje hranice žánrů, mísí nejroztodivnější vlivy, ale především zůstává sama sebou. Právě tato schopnost ji již dávno zaslouženě zařadila mezi tvůrce bez stylové nálepky. Její vztah k umění výtečně charakterizuje titul jedné z předchozích desek, Smrt standardizmu. Standardního v její hudbě skutečně mnoho není, snad kromě dobrého řemesla jí samotné i jejích spoluhráčů.

Informace o koncertu:

Zdroj: tisková zpráva