Blues Alive vstoupí do třetí dekády své existence!

Blues Alive vstoupí do třetí dekády své existence!

Jeden z největších evropských bluesových festivalů, šumperský BLUES ALIVE, vstoupí ve dnech 17. – 19.listopadu 2016 do úctyhodné třetí dekády své existence. Tři hlavní koncerty v Domě kultury a řada doprovodných hudebních akcí po celém městě představí současné bluesové hvězdy ze světa a samozřejmě domácí špičku. Letos to budou především významné ženské osobnosti, tuzemské premiéry i aktuální jména s nominacemi v Blues Music Award – např. Maria Muldaur, Duke Robillard, Nikki Hill, Slam Allen či Roland Tchakounté.

Většina zahraničních jmen letos v Šumperku zažije svoji tuzemskou premiéru a na festivalu vystoupí vůbec poprvé,“ zdůrazňuje ředitel festivalu Vladimír Rybička. A dramaturg Ondřej Bezr doplňuje: „Letošní ročník proběhne ve znamení žen – ženského blues v mnoha různách obměnách. Navíc do Šumperka přivezeme řadu aktuálních tváří, které v současnosti hýbou bluesovou hudbou.“

Hlavní hvězdou prvního večera 17.listopadu bude bezesporu americká blues-folková legenda Maria Muldaur (s formací Her Red Hot Bluesiana Band). Ta začínala v šedesátých letech minulého století v rámci amerického folkového hnutí. Spolupracovala také s Bobem Dylanem, J.J.Calem, Grateful Dead a za nahrávku „Sweet Lovin´Ol´Soul“ byla v roce 2005 nominována na Blues Music Award i žánrové Grammy.

Ten večer se představí ještě třeba americká blues-gospel-soulová diva Sharrie Williams nebo francouzsko-kamerunský kytarista a zpěvák Roland Tchakounté. “Přes svůj africký původ hraje Tchakounté blues spíše amerického typu, zpívá anglicky a v rodném jazyce bamiléké,” doplňuje Ondřej Bezr.

Druhý hlavní večer 18.listopadu bude patřit hlavně dvěma americkým hvězdám. Zpěvák a kytarista Duke Robillard již u nás jednou vystoupil, a to před 8 lety v Praze. Frál s Tomem Waitsem, Bobem Dylanem, dvakrát zvítězil jako Kytarista roku v Blues Music Awards a za nahrávku „Guitar Groove-A-Rama“ byl nominován na Grammy. Kytarista a zpěvák Slam Allen je novou bluesovou tváří v nominacích na prestižní bluesové ceny. Při svých koncertech spojuje blues s emotivním soulem. Ze zpěvaček se představí např. Shaun Booker (taktéž ze Spojených států).

V roli hlavní hvězdy třetího večera 19.listopadu vystoupí v Šumperku mladá afro-americká zpěvačka Nikki Hill. „Její syrová rocková a soulová energie, která se prolíná s vášnivým blues, zcela jistě strhne návštěvníky Blues Alive,“ poznamenává Ondřej Bezr. Zpěvačka nyní žije v New Orleans a jeden americký hudební publicista se o ní vyjádřil jako o dceři Tiny Turner a Little Richarda, kterou vychovávali za pomoci strýčků Jamese Browna a Chucka Berryho.

 

Více na www.bluesalive.cz