Koncert legendárního trumpetisty Laca Dézciho a projekce filmu Pára nad řekou v jeden den!
Laco Deczi

Koncert legendárního trumpetisty Laca Dézciho a projekce filmu Pára nad řekou v jeden den!

laco-deczi-ve-filmu-para-nad-rekouMimořádně koncentrovaný jazzový zážitek nabídne ve čtvrtek 13. října pražské Kino Dlabačov: V 18 hodin začne projekce nového celovečerního hudebního dokumentu režisérů Filipa Remundy a Roberta Kirchhoffa Pára nad řekou o životě tří jazzových legend – trumpetisty Laca Décziho, saxofonisty Ľubomíra Tamaškoviče a kontrabasisty Jána Jankejeho. V 19.30 následuje debata s tvůrci filmu a po ní od 21 hodin live koncert jednoho z hrdinů Páry nad řekou – fenomenálního Laca Décziho a jeho kepely Celula New York. Vstupenky na jedinečný večer je možné zakoupit v předprodeji za zvýhodněnou cenu 200 Kč, na místě za 250 Kč.

Pára nad řekou nahlíží ve sledu absurdních obrazů do životů Laca Décziho, Ľubomíra Tamaškoviče a Jána Jankejeho, kteří kdysi uprchli ze Sověty okupovaného Československa na západ, kde zazářili po boku renomovaných světových hudebníků a pustili se do jazzové války proti popu. Film režisérů Filipa Remundy a Roberta Kirchhoffa vypráví o křehké pomíjivosti slávy, která se tolik podobá páře, jež se tiše objeví a zase zmizí nad tekoucí řekou… První klapka Páry nad řekou padla 19. 5. 2006, natáčelo se s přestávkami téměř deset let.

Pára nad řekou (2016) CZ HD trailer

Laco Déczi, slavný trumpetista, skladatel, kapelník a amatérský malíř se narodil v roce 1938 ve vesnici Bernolákovo na Slovensku. V roce 1962 odešel z Bratislavy do Prahy kde působil až do své emigrace v roce 1985. Po několika měsících strávených v Německu nakonec definitivně zakotvil ve Spojených státech, kde žije dosud. Ve Státech vystupoval s řadou skvělých jazzových muzikantů, jako jsou Elvin Jones, Bill Watrous, Junior Cook, Dave Weckl a Sonny Costanzo. Se svou kapelou Celula New York koncertuje po celém světě. Na Dlabačově zahrají ve složení Laco Deczi (trumpeta), Jan Aleš (keyboards), Michael Krásný (basa), Vaico Deczi (bicí).