Dech mladého jazzu z loňského roku zní na 2CD

Dech mladého jazzu z loňského roku zní na 2CD

zvuk
60
obal
70
hudba
80
70

Světlo světa spatřila opět dvojcédečková kompilace z jazzového festivalu v Jelenie Góře (z již 14.ročníku) „KROKUS JAZZ FESTIVAL 2015 – POWIEW MLODEGO JAZZU“, prezentující na ploše více než 142 minut 16 finalistů soutěže pro mladé soubory. Ačkoli je soutěž otevřena domácím kapelám, mezi soutěžícími byly pouze dva zástupci českého jazzu (Ostrich Quartet a Empyrean Sextet), jeden z Německa (Goya Jazz Quartet) a dvě smíšené skupiny: polsko-německá (Tomek Soltys Trio) a polsko-ukrajinská (Taras Bakovskyi Quartet). Mezinárodní porotě předsedal náš Jiří Stivín, členy pak byli ještě tři Poláci (Mariusz Bogdanowicz, Leszek Źadlo, Piotr Rodowicz) a jeden Němec (Lutz Fussangel). O vítězích jsme vás již informovali, nyní se podíváme na jejich nahrávky, jež byly vybrány do oné reprezentativní kolekce.

Poznaňský Global Schwung Quintet zvítězil zaslouženě. Alespoň soudě dle autorské skladby „Night Vision“ z pera kytaristy Dawida Kostky. Moderní frázování, výtečná, šťavnatá sóla, jež zapadají do propracované kompozice bez jediného hluchého místa. Kvintet vedle kytaristy tvoří ještě altsaxofonista Seweryn Graniasty, pianista Adam Bieranowski, bubeník Maciej Burzyński a výtečný kontrabasista Damian Kostka. Ten ostatně exceluje též v sestavě Kadziela/Zagórski Trio, která skončila druhá. Sólisté Maciej Kadziela (altsax) a Adam Zagórski (bicí) z Poznaně studují v současné době v Kodani. V Kadzielově skladbě „Do Not Try It At Home Body“ jste svědky hutné hardbopové jízdy s odvazovými sóly, zvláště pak saxofonisty (ten dokonce osamí v bachovských variacích!). Na třetí příčce stanul wroclawský Taras Bakovskyi Quartet, jenž je zastoupen lídrovým zpracováním ukrajinské taneční lidovky „Hopak“, v níž samozřejmě hraje hlavní roli tenorsax a sopránka; kompozice při své svižnosti nepostrádá změny výrazové, dynamické i rytmické. Na třetím místě skončil ještě pak český (respektive severomoravský) zástupce Ostrich Quartet, jenž zařadil do svého soutěžního repertoáru nesporný majstrštyk „Rozjímání“, který zkomponoval pianista Jan Kavka; neobyčejně sugestivně vystavěná dvanáctiminutová balada s úchvatnou gradací!

krokus_2015Porota rozdělovala také individuální ceny výrazným instrumentalistům. Tady je potěšitelné, že na 1.000 zlotých došáhl také náš tenorsaxofonista Zdeněk Tománek z kapely Empyrean Sextet. Jeho umění můžete díky kompilačnímu 2CD obdivovat v hutné hardbopovce „No Signal“. A pak už jsou jen samí Poláci. Kytarista Jakub Mizeracki předvedl své hbité prsty například v narockovělé kompozici „Freedom“ formace Skicki-Skiuk. Pianista Tomek Soltys zaperlil se svým triem ve vlastní emotivní baladě „WWHS“. Zaujal též tenorsaxofonista Piotr Checki z formace Checki/Zienkowski Quartet, na dvojalbu zní jeho saxem sycená skladba „Szufelka“. Z parádních bopových dechů ansámblu Horacy Sextet se vyloupla vynikající hra altsaxofonisty Jakuba Lepy, což naznačuje i vybraná kompozice „After Short Break“.

Oceněny byly také vokální výkony. Německá akademie pro jazz a populární hudbu vyzdvihla zpěv, kterým upoutala Gosia Goya Szewczyk, jež ve vlastní skupině Goya Quartet hraje i na flétnu. Na kompilaci ale najdeme skladbu „Only Refuge“, v níž nezpívá; ale i tak si jazzový fajnšmekr přijde na své. Polskou cenu pro vokalisty pak obdržela Malgorzata Zuber, jež s vlastním kvintetem interpretovala například standard „If I Were A Bell“; její hlas je plnokrevný, sytý a ohebný, dobře frázuje…

Připomínáme ještě, že do konce srpna je čas přihlásit se do letošní soutěže Dech mladého jazzu v rámci Krokus Jazz Festivalu.

Je libo poslech festivalové kolekce maldých jazzových nadějí? Tak prosím:

01.MAŁGORZATA ZUBER QUINTET – If I Were A Bell