Presstrip jako narozeninová oslava vydavatelství Hevhetia
Matej Jánošík a Patrick Španko

Presstrip jako narozeninová oslava vydavatelství Hevhetia

hevhetia_15_r_600x300Records that give you a different feeling of music – tento slogan vévodil tiskové konferenci k 15.narozeninám slovenského hudebního vydavatelství HEVHETIA. V košické kavárně Smelly Cat se 15.června sešla dvacítka hudebních žurnalistů nejen ze Slovenska, ale také Česka, Maďarska, Anglie a především Polska. Jazz z této země patří od konce padesátých let k absolutní evropské špičce a Hevhetia vydává zhusta jazz polských interpretů mladší či nastupující generace. Zakladatel a majitel vydavatelství Ján Sudzina novinářům prezentoval 15 let činnosti, představil 5.ročník Letního hudebního festivalu Hevhetia a další informace ohledně budoucnosti, některé zcela novátorské a jedinečné. Ale popořádku…

Oslava narozenin vydvatelství probíhala totiž ve formě třídenního Presstripu. Ti žurnalisté, kteří přijali pozvání, přiletěli či přijeli již 13.června. Byli jsme ubytováni v luxusním hotelu Yasmin, odkud se odvíjelo veškeré dění. Druhý den jsme absolvovali prohlídku historické části Košic; byl jsem tady naposledy před 30 lety a město jsem nepoznával. Odpoledne se jelo na výlet do Levoče (slavný oltář) a Vysokých Tater (Štrbské pleso), kde jsme během dvou hodin okusili na vlastní kůži všechna roční období. V kolibě Žerucha (Tatranská Štrba) jsme okusili nejen bryndzové pirožky a halušky, ale také trnkovici (v roli aperitivu) a výtečnou pálenku z řeřichy (slovensky žerucha) po jídle pro dokonalé trávení. Do Galerie umělců Spiše ve Spišské Nové Vsi jsme dorazili se zpožděním půldruhé hodiny a trio fenomenálního baskytaristy Pavla Jakuba Ryby s kytaristou Mirkem Linkou a bubeníkem Mikolášem Nopem nám pak zahrálo o to hutněji.

HEVHETIA NENÍ KOLOS

Další den byl již ve znamení samotných oslav ve jménu Hevhetia. Za oněch 15 let činnosti vydal tento label na 170 hudebních titulů a v dalších pěti letech hodlá expandovat do celého světa. V nejbližším horizontu se okruh vydávaných interpetů rozšíří o nesmírně bohatou norskou scénu. Tiskové konference se ovšem zúčastnili dva hudebníci, kteří reprezenzují start vydavatelství a jeho nynější vrchol – český Pavel Jakub Ryba a polský Pawel Kaczmarczyk. Ten odešel ze stáje mnichovského labelu Act Music a se svým Audiofeeling Trio v loňském roce na Hevhetii debutoval výtečným albem „Something Personal“. Sám umělec k tomu poznamenal: „Nechtěl jsem být součástí kolosu…“ Jeho čerstvé album, již s novými spoluhráči, a navíc s legendárním polským dýdžejem Mr.Krime natočil, dostalo název „Wars & Kaper DeconstructiON“. Na této nahrávce vzdali hold polským skladatelům Henryku Warsovi a Bronislawu Kaperovi, kteří se po 2.světové válce proslavili komponováním hudby pro hollywoodské filmy. Celkem jich bylo více než dvě stovky; Kaper za muzikál „Lili“ dokonce získal v roce 1953 Oscara! (Recenze alba bude následovat v nejbližších dnech!)

Letní hudební festival Hevhetia vstupuje do svého pátého pokračování, a protože se shoduje s narozeninami vydavatelství, je pojat opravdu ve velké stylu. „To se snažíme akcentovat nejen v Košicích, ale i v celém regionu a zahraničí,“ sdělil nám ředitel festivalu Ján Sudzina. „Na to jsme zaměřili také všechny aktivity.“ Skladba letošních interpretů festivalu je zaměřená na Polsko. „Cílem je postupně vybudovat silnou synergii aktuálně probíhajících festivalů spolu s naším, podobně jako je to v Košicích přes první říjnový víkend, kdy se koná Bílá noc a maratón. Tehdy jsou všechny hotely vyprodané. Tento rok se tak snažíme podpořit kulturní migraci právě polskými novináři, umělci a turisty využívajícími nové letecké spojení.“ Podpora kulturního turizmu je v česko-slovenském hudebním prostředí opravdovou novotou; zaplaťbůh za každého takového osvícence! Letní hudební festival Hevhetia tak přinese kvalitní hudbu nejen do vyspělých hudebních destinací, ale také na vzdálenější východ Slovenska. Při této příležitosti připravila Hevhetia atraktivní soutěž pro posluchačskou veřejnost. Každý, kdo si udělá co největší počet selfie z vystupujícími interprety a zveřejní ji na svém profilu v sociálních sítích z hashtagem #hevhetiafest, může vyhrát komletní katalog titulů vydavatelství! Umělci Hevhetie jsou připraveni zapózovat po koncertě, neměl by být problém s jejich vstřícností. Vítězná cena onoho balíčku činí 2000 euro, druhé a třetí místo bude odměněno celoroční produkcí labelu v hodnotě 200 euro. Více informací, včetně podrobného festivalového programu, najdete na stránkách.

Dalším zajímavým projektem, jež Hevhetia spouští, je „Debut 2017“. Vydavatelství vždy podporovalo talenty. Někdy je ale těžké ony talenty najít a poté s nimi dále pracovat. Proto label vyhlašuje pro letošní rok soutěž pro jednotlivce i hudební uskupení do věku 25 let, tvořících hudbu spadající do jeho žánrového spektra. Započala 15.června a až do 15.října 2016 se mohou přihlašovat umělci a zasílat svoje soutěžní díla prostřednictvím webové stránky. Demo-nahrávky bude hodnotit odborná porota a vítězové získají možnost vydat svá alba v roce 2017 právě na značce Hevhetia, ti alternativější, experimentálnější na Hev-Het tune… Podílet se na tomto projektu může i nejširší veřejnost. Bližší informace zde.

KULTURNÍ, GASTRONOMICKĚ I SPORTOVNÍ ZÁŽITKY

15.červen byl vůbec bohatý na kulturní vjemy. Odpoledne jsme si prohlédli Zlatý košický poklad ve Východoslovenském muzeu a poté dvě výstavy studentů uměleckých oborů na Technické univerzitě v Košicích v prostorách Východoslovenské galerie. Od 20.00 pak proběhl slavnostní koncert k 15.narozeninám Hevhetie v Kunsthalle, a to v sále, který vznikl přestavbou velkého bazénu. Večer moderovala košická kráska Gabriela Krestian Kuchárová, promluvil samozřejmě i ředitel vydavatelství Ján Sudzina. Zmíněno bylo též úctyhodných 50 let od založení košického Fonoklubu… Poté zahrál dvě skladby Pavel Jakub Ryba se svým triem a posléze nám představil svůj nový projekt Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Trio s DJ Mr.Krime, již výše zmíněný „Wars & Kaper DeconstructiON“. Silné melodie, filmové motivy, samply, výtečný scratching, excelentní piano, jež nezahlcovalo celkový zvuk přílišným sólováním, takže mohla vyniknout i znamenitá, elastická rytmika. Takováto spojení klavírního tria s elektronikou jsou sice v současné době v módě, ale Kaczmarczyk prokázal originální hudební myšlení a podřízení všech stavebních prvků komplexnímu vyznění kompozice, přičemž ale zachoval patřičnou dávku efektní exkluzivity. Výtečná muzika, příslib dalšího růstu tohoto polského pianisty, který má potenciál stát se globální jazzovou hvězdou kalibru Esbjerga Svenssona!

Afterparty v Pubu u Kohúta, společně se šťavnatými písněmi Eda Kleny, se protáhlo do pozdních nočních, respektivě časně ranních hodin…

Poslední den Presstripu (16.června) proběhl ve znamení vesměs silných gastronomicko-hudebně-sportovních zážitků. Výlet do slovenské části vinařského ráje Tokaj nezklamal a ještě nyní mám na jazyku chuť ušlechtilých vín a pečené kačeny s červeným zelím a bramborovými plackami pečenými na plotně (zde to jsou lokše). Jen pro zajímavost: ačkoliv Ostrožovičova vína sbírají jednu mezinárodní cenu za druhou, podíl gastroturismu na celkových tržbách vinařství činí 30%!

Večer jsme pak shlédli první slovenský celovečerní film „Jánošík“, samozřejmě němý, který živou hudbou doprovodil Vladimír Merta (akustická kytara, citara, fujara, saxofon, perkuse), Július Fujak (preparovaný klavír, hlas, perkuse), Miloš Železňák (elektrická kytara), Jana Ambrózová (vokál, housle, perkuse) a znamenitý houslista Samo Smetana. Tedy ve značně pozměněné sestavě, než v jaké vznikla nahrávka této filmové hudby na CD. Ovšem zážitek to byl opět nevšední, místy po mém těle běhal mráz a svíralo se mi srdce…

V Pubu u Kohúta jsme pak společně s polskou většinou fandili fotbalovému Polsku v utkání Mistrovství Evropy proti úřadujícím mistrům světa Německu. Utkání to nebylo příliš záživné, nepadla ani jedna branka, pro Poláky to byl ale nesporný úspěch. Ovšem vrcholným zážitkem (alespoň pro mne) byla konzumace maďarské rybí polévky halászlé!

Prostě pár slovy: Úžasný, člověčensky i umělecky bohatý Presstrip!

(foto: Matej Jánošík a Patrick Španko)