14. ročník Festivalu HABROVKA se blíží!

14. ročník Festivalu HABROVKA se blíží!

Zahrada kostela sv.Františka z Assisi v Praze 4 (U Habrovky 66/2, Metro Budějovická) ožije ve dnech 3. a 4.června (od 15:30) již po čtrnácté skvělou hudbou, divadlem a bohatým doprovodným programem. Festival bloumající veřejnosti Habrovka svou neotřelou až sousedskou atmosférou nabízí alternativu k velkým festivalům, zároveň však poukazuje na aktuální problémy společnosti.

V pátek 3.června zahájí festival pražská kapela Chocofly propojující současné taneční hudební žánry s funky-jazzem. Odpoledne zahraje také těšínská písničkářka Beata Bocek; ta se představí v komornějším pojetí, pouze se švédským multiinstrumentalistou Christofferem Strandhem.

Romský akordeonista, pianista a skladatel Mário Bihári s kapelou Bachtale Apsa a rapper Vladimir 518 spojili romskou hudbu s hip-hopem v unikátním projektu. Vladimirovy texty v romských melodiích a rytmech byly zatím uvedeny pouze na Světovém romském festivalu Khamoro 2015. Habrovka je letos jediným místem, kde tato příležitostná formace vystoupí.

Večer se můžete těšit na jedinečný průřez folklórem východní Evropy prošpikovaný osobitou energií multikulturní kapely Shum Davar s úžasnou zpěvačkou Karin Sarkisjan.

Plastic People of the Universe prošli v loňském roce významnými personálními změnami. Výrazně omlazená kapela si k názvu pouze přidala New Generation a jede dál.

Nejen hudby, ale i divadla si užijete dosyta. Malé divadlo kjógenu má ve svém repertoáru japonské frašky, hned dvě z nich, Jobikoe a Šimizu, uvedou divadelníci v pátek. Představení Be pozzy D. S. Antonína Puchmajera je skrz naskrz pozitivní kabaret, ve kterém se dozvíte, že jste v pohodě a sluníčko svítí jako pominuté.

Sobotní dopolední program nabídne divadelní představení a workshopy pro dětské diváky. Celé dopoledne také bude možnost navštívit Valdštejnské imaginárium – barokní tyjátr v pojízdném divadelním vozíku, plný improvizace, her a neuvěřitelnosti.

Odpoledne zahájí scénické vystoupení s tanečnicemi spolku ArtproProstor z jabloneckých lázní s hudebním doprovodem dua HLASkontraBas – Ridiny Ahmedové a Petra Tichého. Následuje Divadlo potulného čajovníka slibující servírovat Čaj lásky.

Osmičlenná parta z pražských Vršovic Kšandy Industry zahraje v nakažlivém rytmu ska. Divadlo Minor pak v přistaveném autobusu odehraje představení Autobus.

Česko-francouzská čtveřice světoběžníků Les Gars D’en Bas má v repertoáru kromě autorského šansonu i známé odrhovačky v rytmu swingu, jazzu, s vlivy klezmeru, balkánské a romské hudby.

Už jsme doma patří k nejznámějším rockovým kapelám u nás i v zahraničí. Loni oslavili třicetiny, mejdan bude tedy pokračovat i na Habrovce.

Stejně jako loni bude i letos hlavní hvězdou festivalu zahraniční kapela. V Berlíně žijící americká vokalistka Donna Brown představí s The Golden Gospel Pearls harlemskou gospelovou scénu. Afro-americké náboženské písně v jejich podání mají sta tisíce fanoušků po celé Evropě. Věříme, že osloví i návštěvníky festivalu Habrovka.

A na závěr? Lače Manuša! Styl, který hrají, sami označují jako romano jazz, písně mají romský feeling a pokud vás nechytí za uši, tak určitě za duši. Srdce kapely tvoří živelná zpěvačka Marta Balážová s kytaristou a zpěvákem Tiborem Židou.

Festival se také pyšní jedinečným vizuálem české grafičky Helen Čubové. Ta je zároveň autorkou šesti pohledů, které jsou zdarma k dostání ve vybraných pražských podnicích…

Propojení kvalitních a léty osvědčených kapel s mladými hudebními skupinami, netradiční divadelní představení, bohatý dětský program, i prezentace zajímavých neziskovek, to vše dělá z festivalu Habrovka jedinečnou akci. A mimochodem: děti do 12 let mají vstup zdarma!Kompletní program naleznete zde:

Více informací na www.habrovka.cz