Festival Maifeld Derby plný neotřele zajímavých jmen

Festival Maifeld Derby plný neotřele zajímavých jmen

Čím dál vehementněji se zviditelňuje festival MAIFELD DERBY, který se uskuteční již po šesté v německém Mannheimu. Oproti minulým pěti ročníkům se ten letošní odehraje nikoli v květnu, ale ve dnech 3. – 5.června. Sympatická na tomto festivalu je neotřelá dramaturgie, která sází na neprofláknuté interprety (tedy nikoli na ty, kteří putují od festivalu k festivalu). Samozřejmě i tady v minulosti vystoupily takoví tahouni, jako Cocorosie, Sophie Hunger, St.Vincent, The National, Mogwai, Archive či Róisín Murphy. Těžko říci, kdo je headlinerem 6.ročníku, objevuje se tu celá plejáda svěžích, nadějných jmen – některé vám představíme a snad vás tím i naladíme k návštěvě tohoto festivalu.

Tak třeba nepřehlédněte britského elektronického muzikanta a zpěváka se soulovým feelingem, jenž se jmenuje James Blake. Dosud vydal dvě úspěšná alba, byl nominován na cenu Grammy jako Nejlepší nový umělec, za poslední desku „Overgrown“ získal nejprestižnější britskou hudební cenu Mercury (2013).

V Mannheimu se představí i americká post-rocková kapela Explosions In The Sky. Ta letos vydala výtečné, v pořadí již šesté album „The Wilderness“. Ve své navýsost působivé hudbě spojuje atmosféru velkých filmových soundtracků, raného Petera Gabriela, temný romantismus The Cure v jejich nejlepších letech, písničkářskou melancholii Fleetwood Mac; navíc s přísadami jako psychedelický folk-rock, elektronické beaty a ambientní opar.

Také domácí, to jest německá scéna, je na festivalu hojně zastoupena. Jsou to vesměs pro nás neznámá jména, ale třeba takoví My Friend The Immigrant zaujmou již jménem. Jde o čtyři bratry, kteří hrají lahodný indie-rock, posuďte sami:

Ze Spojených států dorazí také Mothers, experimentální folkaři z Atén v Georgii. Kapelu založila talentovaná písničkářka Kristine Leschper v roce 2013. Letos jim vyšlo zdařilé debutové album s názvem „When You Walk A Long Distance You Are Tired“.

Současný boom multižánrových písničkářek se odráží i v programu letošního ročníku festivalu. Představí se třeba Keren Ann z Izraele, jež ale nyní žije v Paříži. Ta samozřejmě nepatří k nějakým novým tvářím, má za sebou již sedm alb; to letošní se zove „You´re Gonna Get Love“. Její písně a hudba zní z televizních seriálů (např.Chirurgové), filmů i reklam.

Zato Julien Baker z amerického Memphisu je pouhých 20 let. Ale svým debutovým albem z loňského října na sebe strhla zaslouženou pozornost – „Sprained Ankle“ přivítala kritika i veřejnost s nelíčeným nadšením. Srdcervoucí písně sólového projektu frontmanky kapely Forrister sklízejí i taková slova ocenění: This is one of the most beautiful and honest albums I´ve heard in long time

Dvacet let je též Neworčance jménem Sara Hartman. Tu našinec již mohl slyšet na vlastní oči na konci ledna v pražské O2 Aréně v roli předskokana popové hvězdy Ellie Goulding. Písničkářka nyní žije v Berlíně, ovlivněna Patti Smith, a věří, že takto prorazí. Její první singl „Monster Lead Me Home“ je prvním nadějným krokem, neboť na internetu sklízí gigantický ohlas.

Pamatujete na osmdesátá a devadesátá léta, kdy kraloval label 4AD? Ačkoli jejich statut kultu vzal za své, stále jsou v tamní stáji nadějné koně. Jedním z nich je skandinávská čtveřice Liima. Tu v létě 2014 založil finský jazzový perkusista a bubeník Tatu Rönkkö, když se spojil z trojicí muzikantů z dánské progresivní indie-elektronické kapely Efterklang. Debutové album „ii“ natočili právě pro 4AD v inspirativním Berlíně.

To je jen malý výčet zajímavých jmen blížícího se festivalu Maifeld Derby. Kompletní informace získáte na příslušných webových stránkách http://www.maifeld-derby.de/.