Nejen v zahrádečkách horňáckou muziku uslyšíte...

Nejen v zahrádečkách horňáckou muziku uslyšíte…

zvuk
90
obal
100
hudba
90
93

Již v pořadí desáté album vloni natočila MUSICA FOLKLORICA, cimbálovka z horňácké Velké nad Veličkou. A ne lecjaké – s již legendárním zpěvákem, hudebním vědcem a folkloristou DUŠANEM HOLÝM, kterému je 82 let a pomýšlel již nic nenatočit. Vzniklo tak album „Nejen zahrádečky“, jež záslužně vydal label Indies Scope. Bylo nominováno na žánrového Anděla (kategorie World music); sice na vítězství nakonec nedosáhlo, ale to nic nemění na faktu, že jde o mimořádné album!

Kapela Musica Folklorica se nevyhýbá ani crossoverovým projektům, třeba s folk-rockovými Neřež; dokonce přispěla hezkou instrumentální verzí písně „Sluneční hrob“ na album pocty Vladimíru Mišíkovi „Bazarem proměn“. Hudební úpravy mají na svědomí cimbálista Petr Pavlinec a houslista Miroslav Kolacia. Byť se jim občas vytýká jisté zlyričtění horňácké syrovosti, v případě alba „Nejen zahrádečky“ vše vyrovnává patřičně zemitý zpěv Dušana Holého, vyrvaný podobně jako v případě flamenca doslova ze srdce. Také obal alba je folklórně čistý – využita je zde vystřihovaná grafika lidové umělkyně Kornelie Němečkové, známé též díky televiznímu pořadu „Zpívánky“.

holy-dusan-musica-folklorica-nejen-zahradecky-frontDeset lidových písní představuje vskutku emocionálně silnou kolekci, v níž se snoubí tragičnost balad, jejich smutek i stesk ze zmarněných lásek, s až rozvernou, taneční radostí. Pozoruhodné na většině písniček je přítomnost všech těchto poloh v každé z nich. Pokud legendární zpěvák Karel Sháněl, kterého mi Dušan Holý evokuje (a to i s husí kůží), vyzpívává buď bolest, nebo radost, je to většinou jasně oddělené. Počínaje úvodní písní „Trenčanský zámeček“, přes „Bystrá voda do Dunaja padala“, až po „Pri Prešpurku, při Dunaji“ se smutek přelévá v taneční optimismus. Samozřejmě, je to výběrem repertoáru, z čehož usuzuji, že tento dualismus písní byl dramaturgickým záměrem. K vrcholným okamžikům alba ale řadím ty písně, jež se vymykají celkovému obrazu. Jde především o amerikánský song, jako vystřižený z pera Woodyho Guthrieho a pojednávající o emigrantském životě za mořem – „Počujtě, ĺudia, čo vám poviem“. A opravdovým vyvrcholením alba je závěrečný kus (a také nejdelší, téměř osmiminutový) „Pred naším je zahrádečka“, kde se střídá celá škála emocí a zdobí ji nádherné vyhrávky violy.

Kapela Musica Folklorica mívá také podařené klipy. Tento nový je přímo skvostný:

Musica Folklorica - Była svaďba, była