Kvartet Viléma Spilky ozdobí Jazzinec

Kvartet Viléma Spilky ozdobí Jazzinec

jazzinec-2016-program-4Trutnovský festival JAZZINEC pokračuje dalším lahůdkovým koncertem, tentokrát domácí provenience. V Koncertní síni Bohuslava Martinů vystoupí 25.února od 19.00 Vilém Spilka Quartet.

Sice tento kvartet brněnského kytaristy Viléma Spilky působí teprve od roku 2013, ale již si stačil vydobýt slušné renomé. Lídr, výtečný instrumentalista a improvizátor, mimochodem šéf Katedry jazzové interpretace brněnské JAMU, patří k našim špičkovým kytaristům již od roku 1994. Prošel soubory Four Elements, KSZ Trio, Two-Generation Trio a Vincenc Kummer Quartet, je také dramaturgem a uměleckým ředitelem festivalu Jazzfest Brno. V jeho vlastním kvartetu s ním hrají opravdové jazzové naděje: tenorsaxofonista Radek Zapadlo, kontrabasista Vlastimil Trllo a bubeník Kamil Slezák. Tato čtveřice fúzuje jazz s moderními groovy a moravskou melodikou; hrají vlastní skladby, také standardy a moderní jazzový repertoár (Wayne Shortet, John McLaughlin, John Coltrane, Thelonius Monk). Výjimeční jsou pak svými hardbopovými úpravami folkových fláků Jana Nedvěda!

Ostatně sám Spilka poznamenává: „Moje hudba je plná emocí, to je to, o co se v hudbě snažím. Její impulzy musí jít přímo ze srdce a do srdce. Pak se může stát mezilidskou komunikací…“

Vilém Spilka Quartet