S hudbou Tomáše Hrubiše do naší tlecí doby

S hudbou Tomáše Hrubiše do naší tlecí doby

zvuk
95
obal
100
hudba
95
97

TOMÁŠ HRUBIŠ je nepřehlédnutelnou postavou na brněnské umělecké scéně – vynikající výtvarník, multimediální umělec a hudebník se právě nyní vehementně přihlásil o slovo albem „TLECÍ DOBA“, jež vydal pražský undergroundový label Polí5.

Tomáš Hrubiš se zde představuje jako skladatel, textař a topolovsky laděný hráč na piano a harmonium. Již titul alba odkazuje k Filipu Topolovi, neboť je mu titulní skladba věnována; však tu zaznívají útržky známých Topolových skladeb. Ale i jeho styl hry vychází z onoho typicky intuitivního a fyzického úhozu a jeho eruptivního řetězení v proměnlivé dynamice i výrazu, mnohdy s glassovským způsobem repetice. Bezmála pětačtyřicetiminutové album vás nenechá vydechnout, a postupně dokonce nabývá na emocionální inzenzitě až k samotnému prahu bolestivosti. Nejsou zde pouze instrumentálky; z kolekce třinácti tracků vyčnívá výrazně šest písní, zpívaných herečkou HaDivadla Sárou Venclovskou. Její hlas je plnokrevný, sycený prožitkem a živočišností, je v něm opravdovost, upřímnost a odzbrojující naléhavost, a to i ve vypjatosti („Holoubek“), něze, jež dokáže být zároveň naléhavá („Nevěsta“, „Again“, „Řekni“), ale i v recitativu („Mrzáci“) či polorecitativu („Selfieporadna“) nebo podbarvujícím vokálu („Frame na ulici“).

Tomáš Hrubiš - "Platonická" (feat. Tomáš Vtípil / DG 307 / Urband ...)

Dalším hostem na albu „Tlecí doba“ je saxofonista (a zároveň producent) Jiří Jelínek, bývalý člen Psích vojáků. Jeho saxofon je hodně chadimovsky drsný a exceluje nejvýrazněji ve skladbě „Opus“ (mimochodem nejdelší na albu – 5:30). Nepřesléchnutelnou stopu zde zanechává Tomáš Vtípil (DG-307, Urband, Monika Načeva, Čvachtavý lachtan), který se postaral o zvukovou stránku alba a přispívá též jako hráč na housle a mellotron. Ve spojení s Hrubišovým harmoniem tak povýší např.instrumentálku „Platonická“ na úchvatně zvukomalebný klenot, jakých se v našich luzích a hájích rodí opravdu poskrovnu! Navíc zahušťuje hudební materii i elektroakustickými ruchy. Hrubiš navíc dokáže postavit z jednoho jediného motivu skutečně vyzrálý monolit, a nemusí mít k tomu nutně hostujícího zvukoborce Vtípilových kvalit – viz.úderná „Kila a bublina“, pohlcující „Najtmár“ a minutová miniatura „Pendulum“, opravdová perlička na dně!

Omamně krásná a zároveň zneklidňující hudba do naší doby po Filipu Topolovi

Celé album si je opět možné poslechnout na Bandcampu (Polí5, díky!):

Tomáš Hrubiš - "Tlecí doba"