Český rozhlas Jazz Fest představí americkou hvězdu Marka Guilianu

Český rozhlas Jazz Fest představí americkou hvězdu Marka Guilianu

ČRo jazz fest 12 15 plakátStanice Český rozhlas Jazz ve spolupráci s klubem Jazz Dock pořádá již čtvrtý ročník festivalu Český Rozhlas Jazz Fest. Letošní dramaturgie klade důraz na nejrůznější podoby fúzí jazzu s jinými žánry. V rámci večera vystoupí 13. prosince v pražském Jazz Docku čeští Muff, švýcarští Plaistow a vrcholem večera se stane formace věhlasného amerického bubeníka Marka Guiliany.
Už v roce 2011 iniciovala digitální stanice ČRo Jazz vznik festivalu, v jehož rámci se představují originální osobnosti světové scény. „Zatímco loni jsme zaznamenali úspěch s polským jazzem a spíše akustičtějšími podobami žánru, letos jsme v programu podtrhli propojení jazzu se světem rocku a elektroniky. Dojde sice i na akustické pianové trio, ale i v tomto případě zajisté přesáhne jeho konvenční podobu,“ říká Petr Vidomus, dramaturg festivalu a stanice ČRo Jazz. Posluchači se tak letos mohou těšit na nejnovější tvorbu jazzmanů ze tří zemí včetně Česka, zachycenou na aktuálních albech nebo připravenou k vydání.

19.00 – Muff

Na úvod nedělního večera zahraje jam-bandový Muff. Jeho vůdčí osobnosti, saxofonista Marcel Bárta a klávesista Jakub Zitko, popisují, že jejich inspirace nepocházejí ani tak z „dřevního jazzrocku“ 70. let, jako spíše z pozdější vlny jambandů a newyorského downtownu. Na koncertě zazní i ochutnávka z čerstvě nahraného alba, které vyjde v příštím roce.

20.30 – Plaistow

Druhou vystupující kapelou večera bude švýcarské trio Plaistow, které v Česku koncertovalo naposledy před dvěma lety. Stylovou nezařaditelností mají blízko k britským Portico Quartet, minimalistické cykly piana zase navazují na Phila Glasse, či australské The Necks, se kterými je spojuje i stejné nástrojové obsazení. Aktuálně toto trio koncertně prezentuje své nové album Titan.

22.30 – Mark Guiliana’s Beat Music

Večer v pražském Jazz Docku završí elektronický kvartet amerického bubeníka Marka Guiliany, nazvaný Beat Music. Tento hudebník se poprvé českému publiku představil po boku Avishaie Cohena, později jsme jej mohli vídat coby partnera Lionela Louekeho, Davea Douglase i Brada Mehldaua. Ve své hudbě mísí dva zdánlivě nesourodé světy − jazzovou improvizaci a elektronickou hudbu. Nynější koncert Guiliany je unikátní v tom, že se zde představí se svou vlastní formací. Vedle bubeníka v ní uslyšíme Jasona Lindnera (klávesy), Steva Walla (elektronika) a Chrise Morrisseyeho (basa).

Český rozhlas Jazz Fest začne v pražském klubu Jazz Dock 13. prosince v 19.00 hodin. Vstupenky je možné zakoupit jak na celý večer (všechny tři kapely), tak na jeho část.