Premiéra Zlámalova orchestru pro řízenou improvizaci

Premiéra Zlámalova orchestru pro řízenou improvizaci

previewSaxofonista, klarinetista, skladatel, experimentátor a vůdčí osobnost brněnské jazzové a alternativní scény PAVEL ZLÁMAL připravil další experimentální projekt – Divergent Connections Orchestra. Toto nové improvizační těleso na pomezí free-jazzu a soudobé hudby bude Pavel Zlámal dirigovat 8.listopadu (od 18.00) v prostorách Industry v Brně (Masná 9).

Nové Zlámalovo těleso velikosti malého orchestru sdružuje nejen zkušené jazzmany a improvizátory, ale také virtuózní hráče z oboru klasické hudby. Věsměs jde o instrumentalisty, se kterými se Zlámal setkává v jiných svých souborech (Next Phase, Brno Contemporary Orchestra, Brno Improvising Unit) či na půdě Národního divadla Brno a Janáčkovy akademie múzických umění. Jde o orchestr pro řízenou improvizaci, tedy nikoliv zcela volnou improvizaci jako tomu bývalo předtím.

Kromě drobných neobvyklostí vzniknou ještě i neobvyklosti větší,“ dodává Pavel Zlámal. „Doporučuji tedy využít výhod nedělních vibrací, které pak v koncert přirozeně vyústí.“

Zlámal používá systém netradičních dirigentských gest jako prostředek k aktivaci a motivaci hráčů. Hudba není předepsaná, je vytvářena v reálném čase, a je tudíž produktem reakcí na gesta dirigenta; tato řídící funkce se tak prolíná s rolí komponisty. Ale v tomto případě by se měl spíše použít výraz iniciátor, neboť je současně ovlivňován a inspirován samotnými hráči a jejich reakcemi. Pavel Zlámal se tak neohroženě řadí k oněm mistrům světové hudby, kteří balancovali a balancují na hraně nejistoty a překvapení (např. Frank Zappa, Barry Guy, Walter Thompson, John Zorn, Butch Morris, Evan Parker a Sun Ra).

Malá ochutnávka: http://www.pavelzlamal.com/index/cs/21/sound/