49. SLÁNSKÉ JAZZOVÉ DNY

49. SLÁNSKÉ JAZZOVÉ DNY

Ve dnech 20. – 22. listopadu 2015 se královským městem Slaný rozezní Slánské jazzové dny. Už čtyřicáté deváté! Dva hlavní večery v Městském centru Grand, po nich následující jamy pro ty, kteří by stále neměli dost, a nedělní závěrečný koncert v kapli Vlastivědného muzea ve Slaném.

Páteční večer v přísálí zahájí ZDEŇKOVÁ – ZDENĚK – JANOUŠEK TRIO. Nejstarším členem tohoto orchestru je pianista a skladatel Zdeněk Zdeněk, zakladatel někdejší jazzové skupiny Naima a doprovazeč Vlasty Průchové. Zpěvačkou a kytaristkou tria je mladá písničkářka Markéta Zdeňková a trombonistou Štěpán Janoušek. V tomto uskupení hrají především jazzové standardy a vlastní kompozice.

Zuzana Lapcikova

Celým, festivalem nás opět provede Jaromír „Jerry“ Žák, který jako první na hlavním podiu přivítá ZUZANA LAPČÍKOVÁ KVINTET. Seskupení, které účinkuje od roku 2007 ve složení Zuzana Lapšíková – zpěv, cimbál, Josef Fečo – kontrabas, Kamil Slezák – bicí, Ondrej Krajňák – klavír, Rostislav Fraš – saxofon, realizuje repertoár, který vychází z inspirací moravskou lidovou hudbou doplněných o přístupy z hudby soudobé a jazzu.

Po klidném začátku jeviště obsadí AFROPEAN PROJECT, ve kterém se sešli hudebníci Gert Kilianz Francie – balafon, steelpan, derbouka, krins, Janosch Pangritz-Kilian z Německa – bicí, debrouka a Vítek Kristan z České republiky – piano, krins. Můžete se těšit na vkusnou a nápaditou kombinaci afrických a indických rytmů, melodií a forem s vlivy jazzu, funku a etna při využití afrického balafonu a steelpanu z Karibiku a dalších netradičních nástrojů. Na Slánských jazzových dnech nesmí chybět ani big band a v letošním roce to bude PRAŽSKÝ BIG BAND MILANA SVOBODY, který letos slaví již 40 let své existence. Věnuje se výhradně interpretaci vlastních originálních kompozic a disponuje tak zcela charakteristickým zvukem.

V Restauraci na Střelnici nás poté čeká harmonikář CHARLIE SLAVÍK FEAT. HOT SISTERS, které si slánské publikum oblíbilo pro jejich energický zpěv již při vystoupení v kapli na festivalu v roce 2013.

LIBERECKÝ DIXIELAND OLD STARS bude návštěvníky vítat při příchodu na sobotní večer v Grandu. Kapela založená již v roce 1958 se věnuje tradičnímu jazzu a v současné době hraje především ve složení Gustav Bernard – trombón a foukací klavifon, Jiří Munzar – trubka a zpěv, Miroslav Dědek – klarinet, Adolf Štrejl – klarinet, saxofon, zpěv, Pepa Vaniš – piano, Ladislav Třmínek – banjo, kytara, Tomáš Nezdara – baskytara, Jiří Maršík – bicí, zpěv, Gábina Hradecká – zpěv.

49. SLÁNSKÉ JAZZOVÉ DNY

Zahájení na hlavním podiu obstará FELIX SLOVÁČEK SWING BAND. Kapelníka asi není třeba představovat, a tak jen doplníme, že toto těleso je tvořené šesti špičkovými jazzovými a dixielandovými hráči (klarinet, trubka, trombon, kontrabas, bicí a klavír) pod vedením Felixe Slováčka (klarinet a saxofon) a hlavní repertoár tvoří hudba ve stylu swingu a dixielandu. Následovat bude MARCEL FLEMR BAND FEAT. DEDE PRIEST. Bluesový kytarista a zpěvák Marcel Flemr, který patří mezi nejpřesvědčivější hvězdy mladé české bluesové generace, vystoupí se svou skvělou kapelou (čtyřčleným projektem v sestavě Marcel Flemr – kytara, zpěv, Tomáš Homuta – hammond organ, piano, Milan Schmidt – bass, Jan Chalupa – bicí) a představí fenomenální americkou zpěvačku Dede Priest, která ve svém zpěvu nejčastěji vychází z blues, soulu, gospelu a jazzu.

Závěr druhého hlavního večera jistě roztančí kapela VOILA! & HOT SISTERS, slánskému publiku známá frontmanka Zdenka Trvalcová, kapela Voila! a jejich hudební koktejl s příchutěmi chansonu, swingu, reggae, jazzu, twistu, popu i hip-hopu, ke kterému se přidají sestry Lamošovy. I přestože bychom kapelu BEDŘICH A ZOUFALCI těžko přiřadili k některému jazzovému žánru, jejich vystoupení na 47. Slánských jazzových dnech se setkalo s velkým úspěchem u publika, můžeme je tedy na letošním závěrečném jamu potkat znovu.
Atmosféra předjubilejních Slánských jazzových dnů dozní v nedělní kapli prostřednictvím MARTA KLOUČKOVÁ JAZZ PROJECT. Zpěvačka Marta Kloučková, která vystupuje na české klubové scéně a na tuzemských i zahraničních festivalech, mimo jiné také s vokálním sextetem Skety, se tentokráte představí s vlastním jazzovým kvartetem, ve kterém ji doprovodí pianisté Iva Korgerová či Tomáš Jochmann, kontrabasista Jan Fečo a bubeník Marek Urbánek. V jejich podání budete moci slyšet jazzové standardy, soul-jazzové písně i vlastní tvorbu.

Více informací naleznete na sjd.jazzclubslany.cz Předprodej vstupenek bude probíhat od 1. listopadu v Městském kině a prodejně Hippo Star ve Slaném. Rezervace lístků je možná také prostřednictvím emailu rezervace@jazzclubslany.cz. Slaný žije Jazzem.