Jazz & The City Salzburg 2015 - den první, zahájení

Jazz & The City Salzburg 2015 – den první, zahájení

Ve čtvrtek 22. Října začal (a pondělí 26. skončí)  v Mozartově rodišti další roční mezinárodního jazzového festival Jazz & The City. Pořadatelé říkají – zavedeme fanoušky na hudební cestu kolem světa, a já bych doplnil, že to bude cesta uvnitř Salzburgu, neb návštěvníky čeká v pěti dnech 75 koncertů (z toho 45 zdarma) na 30ti různých místech.

O oficiální zahájení festivalu se postarali starosta města Dr. Heinz Schaden, zemský hejtman Dr. Wilfried Haslauer, a zástupci staroměstské asociace Andreas Gfrerer a Inga Horny.

Po projevech se 800 natěšených fanoušků dočkalo formace, kterou vede Dhafer Youssef z Tuniska (Kristjan Randalu: piano, Phil Donkin: kontrabas, Ferenc Nemth: bicí a Dhafer Youssef: úd, zpěv). V ústředním sále festivalu předvedli své Birds Requiem. První dvě skladby sice ještě smývaly z obecenstva účinky projevů, ale od třetí skladby až do konce se formaci dostalo vřelých reakcí naplněného (spíše přeplněného) sálu. „Nadupaná“ meditace protkaná orientálními motivy Dhafera Youssefa byla velmi silným zážitkem a výborným startem celého festivalu.

Po bohužel delší pauze způsobené technickými problémy s ozvučením nahradila Dhafera Youssefa jiná hvězda – bubeník Tony Allen a jeho uskupení (Cesar Anot: basa, Indy Dibongue: kitara, Jean Phi Dary: klávesy, Patrick Gorce: perkuse, Yann Jankielewicz: klávesy, saxofon, Valentin Pallet: trubka a Tony Allen: bicí, zpěv). Jejich jazz postavený na základu afrických rytmů, vkusně využívající smyček a doplněný hlubokým hlasem Tonyho uvedl stojící posluchače do tanečního, magického transu. Bylo krásné sledovat, jak postupné a pomalé změny rytmu mění pohyb celého sálu.

Pořadatelé se opravdu snaží, aby Salzburg nebyl znám pouze hudbou starých mistrů, ale aby do kulis tohoto nádherného města dostali spoustu fanoušků jazzu.

To, co stihnu v následujících dnech, vám přiblížím minimálně ve fotoreportech. Vše se stihnout nedá a je opravdu z čeho vybírat.

Více o festivalu a vystupujících naleznete na stránkách www.salzburgjazz.com