Do Jazz Docku dorazí švýcarský poutník
Christoph Irnigerbts Omri Ziegele as, voc Pascal Niggenkemper b Alex Huber dr

Do Jazz Docku dorazí švýcarský poutník

V pražském Jazz Docku vystoupí v neděli 1.listopadu (ve 21.00) pozoruhodný švýcarský kvintet CHRISTOPH IRNIGER PILGRIM. Stane se tak v rámci jeho evropského turné s programem, vycházejícím z jejich loňského, vysoce ceněného alba „Italian Circus Story“.

Na této desce se kvintet tenorsaxofonisty Christopha Irnigera vydává na dobrodružnou výpravu do neprobádaných končin jazzu, zkoumá a originálním způsobem přetváří tuto svobodnou hudbu po svém. Výsledná hudba se pohybuje od tajemných a magických zvukových ploch po divoké improvizační erupce. Navíc je prodchnuto ležérní i vášnivou středomořskou atmosférou, výtečnými sólovými chorusy a silnou, intenzivní souhrou; to vše kvintet mísí s neobyčejnou bravurou.

Přitom jde o mladé instrumentalisty. Lídr Christoph Irniger je ročník 79 (narozen v Curychu) a na svém kontě má s různými sestavami již pět autorských alb. Pobýval často v Berlíně a New Yorku, kde studoval u Liebmana, Turnera a Hoeniga; mezi jeho spoluhráči najdeme taková slovutná jména, jako Dave Douglas, Dan Weiss, Nils Wogram, Christian Weber. Debutové album pod svým jménem vydal v roce 2008 a jmenuje se příznačně „Chat Noir“; ano, jeho hudební jazyk je poněkud pošmourný, načernalý, zdánlivě bez emocí. Ale opravdu jen zdánlivě. Jeho hra na tenora je lehkodechá, jakoby nadýchaná, vlastně až zábavná, přitom rafinovaná a navýsost progresivní. Pianista Stefan Aeby (roč.79) stačil hrát již s Mirabassim, Mintzerem, Potterem, Margitzou a Harrellem, kytarista Dave Gisler (roč.83) je žákem Rosenwinkela (a to vypovídá za vše), kontrabasista Raffaele Bossard (roč.82), žák Rona Cartera, tvrdil muziku třeba u Barona či Wograma a je kmenovým členem Irnigerova tria (to letos vydalo výborné album „Octopus“). Sestavu uzavírá bubeník Michi Stulz (roč.77), kterého učil Pierre Favre a též studoval v západní Africe tamní etnické perkuse.

Je skutečně nač se těšit!

Christoph Irniger Pilgrim – Italian Circus Story, Part I