V Arše se roztančí na Monkovu hudbu starý mnich...

V Arše se roztančí na Monkovu hudbu starý mnich…

V pražském Divadle Archa se v pátek 25.září (od 20.00) uskuteční česká premiéra divadelně-hudebního představení „AN OLD MONK“, jež spojuje herecké a taneční kreace s hudbou génia legendárního jazzového pianisty a skladatele Theloniuse Monka. Vlámský dramatik, herec a režisér Jesse De Pauw společně s výtečným belgickým jazzovým souborem Kris Defoort Trio vytvořili inscenaci o těle a mysli a o tom, jak je téměř nemožné, aby dosáhly vzájemného souladu…možná s výjimkou tance. Představení je v anglické verzi s českými titulky.

Večer se bude točit kolem tématu inspirace a svoboda. Recenze v zahraničním tisku se zmiňuje o dokonalé tanečně-hudební symbióze, protagonisté na scéně jsou chvíli lyričtí, chvíli nevázaní, inscenace je plná napětí a silné atmosféry. Starý mnich se roztančí; tanec se stává suitou, ódou na touhu zvednout staré kosti výš, než by se dalo čekat…

Jesse De Pauw působí na umělecké scéně od roku 1985 jako nezávislý divadelník a filmový herec. Píše divadelní hry, pro divadlo adaptuje knižní předlohy, také režíruje. Kris Defoort Trio je patrně mezinárodně nejuznávanější jazzový soubor v Belgii – tvoří jej Kris Defoort (piano), Nicolas Thys (el.bass) a Lander Gyselinck (bicí). Lídr patří k vůdčím osobnostem evropské jazzové scény, působil s úspěchem také v New Yorku. Je residenčním skladatelem hudebního divadla LOD muziektheater (od roku 1998) a věnuje se také komponování a interpretaci soudobé vážné hudby.