Adam Ben Ezra v Jablonci

Adam Ben Ezra v Jablonci

Do Čech se poprvé dostal vynikající izraelský baskytarista a zpěvák Adam Ben Ezra. Na několika koncertech představuje svůj sólový projekt, kde využívá pouze hraní a bubnování na kontrabas, zpěv a smyčky vytvářené přímo na pódiu.

Jeho hudba je velmi energická a pozitivní a určitě byste si tohoto mladého hudebníka měli zapamatovat (a případně vyrazit na jeden z jeho koncertů).

V Jablonci jsem si jej ještě odchytl a zeptal se ho na pár otázek.

Jiří: Co vás přivedlo k hraní jazzu a ke kontrabasu?

Adam: Měl jsem a mám mnoho inspirace z hudbě ať už Bacha, Debusiho nebo Stinga. Jaco Pastorious mne velmi oslovil, když jsem začal hrát na baskytaru, ale kontrabasu jsem se začal věnovat až v 16ti, když jsem slyšel tři velké kontrabasisty Eddieho Gomeze, Avishaye Cohena a Stenley Clarka. Poslouchal jsem jazz a chtěl ho dělat, a kontrabas byl pro mne jeho představitelem. Pak následovalo cvičení, cvičení a ještě cvičení a díky němu jsem tam, kde jsem.

Jiří: Do Jablonce jste přijel se svým sólovým projektem, což je u baskytaristy velmi neobvyklé. Jak vás něco takového napadlo?

Adam: Viděl jsem spoustu sólových koncertů kytaristů používající looper (pozn. aut.: zařízení umožňující vytvářet a přehrávat hudební sekvence ať již předem připravené, tak živě nahrané na pódiu). A protože jsem začal bubnovat na mojí basu, napadla mne myšlenka, že bych mohl smyček využít. Tím vznikl tento projekt, kdy my looper, bubnování, baskytara a zpěv umožňují tvořit různé hudební vrstvy a dosáhnout velmi bohatého zvuku.

Jiří: Kde uvidíme Adama Ben Ezru za 10 let?

Adam: No doufejme, že budu hodně na turné tak jako nyní. S různými projekty ať již mými či jiných muzikantů. A taky bych rád dělal něco velkého s orchestrem, to je teď můj velký sen.