Festival Struny podzimu slaví 20 let!

Festival Struny podzimu slaví 20 let!

Nadžánrový festival STRUNY PODZIMU letos slaví 20 let!  Od 5.října do 19.listopadu bude v Praze slavit narozeniny vskutku ve velkém stylu!

Festivalové koncertní dění otevře 5.října ve Státní opeře BUIKA – nezařaditelná, autentická, živelná mallorská zpěvačka s africkými kořeny, s hlasem něžným i drsným zároveň, vřelým i temným, vpravdě syrovým a emocionálně bohatým, umocněným maurskými kořeny flamenca i espritem Billie Holiday či Niny Simone. Její poslední album bylo nominováno na cenu Grammy. Její písně znějí třeba také v Almodóvarově filmu „Kůže, kterou nosím“. Z jejího hlasu tryská bol i radost.

9.října se ve Forum Karlín uskuteční výjimečné setkání s filmovou hudbou. V programu, nazvaném „ZDENĚK LIŠKA: MARKÉTA LAZAROVÁ“, zazní historicky první koncertní zpracování a provedení rozměrné partitury Zdeňka Lišky k legendárnímu filmu Františka Vláčila. Tuto hudbu sestavil Petr Ostrouchov (sám filmový skladatel – např.Želary, Občanský průkaz) do tvaru filmové symfonie doprovázené filmovou projekcí. A navíc s jakousi předehrou – výběrem hudby z neméně legendárního Vláčilova snímku „Údolí včel“. Zdeněk Liška byl a zůstává nadále nejvýznamnějším českým autorem filmové hudby – 146 celovečerních filmů („Vynález zkázy“, „Baron Prášil“, oscarový „Obchod na korze“, „Spalovač mrtvol“ atd.), řada animovaných, krátkých a dokumentárních filmů, nepočítaje v to scénickou hudbu pro divadlo. Sám Liška byl rezolutním odpůrcem osamostatnění filmové hudby, proto je vzácností, že Ostrouchov získal od dědiců a správců skladatelovy pozůstalosti svolení a dokonce i původní partituru. Takže hudba zazní v původní verzi pro smíšený sbor, dvacetičlenný instrumentální soubor (tvořený především hráči na bicí a klávesové nástroje), pěvecká a herecká sóla. Festivalového provedení se ujme výtečný sbor Martinů Voices a špičkový Baborák Ensemble.

V jedinečných prostorách Národního památníku na Vítkově se 12.října představí americký post-minimalistický skladatel DAVID LANG, současná hvězda soudobé vážné hudby. V unikátní chrámové atmosféře vítkovského památníku budou provedeny jeho novodobé pašije (mimochodem oceněné prestižní Pulitzerovou cenou) „The Little Match Girl Passion“. Toto dílo vzniklo pro fenomenální vokální soubor Theatre Of Voices, který vede geniální Paul Hillier, a premiéru mělo v roce 2007 (nahrávka získala dokonce cenu Grammy!). Nejinak tomu bude i v případě pražského koncertu. Program doplní skladba „Ark Luggage“, již Lang (na text slovutného experimentálního režiséra Petera Greenawaye) zkomponoval pro sopranistku Else Torp z Theatre Of Voices. Ta ji premiérovala v roce 2012 se Smith Quartetem. V Praze ji doprovodí náš neméně výborný Epoque Quartet.

20.října se v Českém muzeu hudby uskuteční vzrušující fúze korsické polyfonie a arabských písní, a to ve spojení korsického souboru A Filetta a libanonské zpěvačky Fadiy Tomb El-Hage.
25.října zaburácí ve Forum Karlín digitální chrámové cestovní varhany, postavené na míru jednomu z nejextravagantnějších interpetů na poli současné vážné hudby. Tímto nevážně vážným varhaníkem je Američan Cameron Carpenter, první varhaník, který získal nominaci na cenu Grammy za sólové album (bylo jím hned to první – „Revolutionary“ v roce 2008). V jeho repertoáru je nejen kompletní varhanní J.S.Bach, ale také adaptace filmové hudby a rockových hitů.
Velký sál Lucerny zažije v rámci festivalu Struny podzimu dva jazzové svátky. Tím prvním bude sólový klavírní recitál Jasona Morana dne 2.listopadu. Toho známe jako excelentního sidemana od Charlese Lloyda, Grega Osbyho, Cassandry Wilson, Waynea Shortera, Sama Riverse a Joea Lovana. Ve svém individuálním vystoupení dokáže Jason Moran spojit harlemské piano dvacátých let, chicagskou avantgardu let šedesátých i současné prvky hip-hopu.

8.listopadu vystoupí ve Dvořákově síni Rudolfina fenomenální americký houslista (s izraelskými kořeny) Gil Shaham, a to s jihokorejským dvanáctičlenným smyčcovým souborem Sejong Soloists. Ten je sestaven z vynikajících sólových i komorních hráčů z 8 zemí. Společně provedou Vivaldiho „Čtvero ročních dob“ ve svébytné adaptaci skladatele Sukhi Kang. Program doplní i jeden z houslových koncertů J.S.Bacha.

11.listopadu zazní ve Španělském sále Pražského hradu zářivě čistý, ale plnokrevný chlapecký hlas, zpívající za doprovodu klavíru verše prokletého francouzského básníka Paula Verlaina – tak se dá charakterizovat koncert dvojice Philippe Jaroussky (kontratenor) a Jérôme Ducros (klavír). Festival Struny podzimu vyvrcholí 18.listopadu ve Velkém sále Lucerny koncertem americké jazzové zpěvačky Cassandry Wilson. Dvojnásobná držitelka Grammy do Prahy zavítá po 6 letech, tentokrát s vroucí poctou Billie Holiday. Svým sugestivním, temně sametovým hlasem zazpívá písně z letošního alba „Comming Forth By Day“ (jež vyšlo 6.dubna, v předvečer stého výročí narození legendární Lady Day). Jistě nebudou chybět takové skvosty, jako „Lady Sings the Blues“, „Don´t Explain“, „Strange Fruit“ či „Last Song (for Lester)“.

Veškeré informace týkající se tohoto opravdu výjimečného festivalu najdete zde: http://www.strunypodzimu.cz/