Moravia Music Fest opět s hvězdami

Moravia Music Fest opět s hvězdami

8.ročník mezinárodního jazzového festivalu MORAVIA MUSIC FEST v Brně se blíží – mezi 2.říjnem a 14.listopadem se v tradičním Metro Music Baru a nově otevřeném SONO centru uskuteční pět koncertů. V minulých ročnících do Brna zavítaly takové hvězdy jazzového nebe, jako Victor Bailey, Ernie Watts, Kurt Elling, Antonio Sanchez, Maceo Parker, New York Voices či Take 6. Letos tomu nebude jinak.

Hned 2.října se v Metro Music Baru představí soubor Electro Deluxe – to jest šest francouzských instrumentalistů a americký zpěvák James Copley. Zazní jejich eklektický koktejl electro-jazzu se soulovou tělesností a funkovou šťávou.

12.října vystoupí tamtéž pravděpodobně nejlepší naše (respektive česko-slovenské) jazzové trio – Otto Hejnic Trio. Vedle lídra, navýsost tvůrčího bubeníka a skladatele, v něm hrají pianista Ondrej Krajňák a kontrabasista Jozef Fečo.

11.listopadu do centra SONO doslova vtrhne swingový uragán – Count Basie Orchestra! Jistě netřeba představovat – krále swingu a jeho basieovky slyšel určitě každý, kdo jen letmo zavadil o jazz. Letos tento bigband slaví osmdesátiny, takže dozajista zazní ty největší pecky z neuvěřitelně bohaté historie. Zakladatel a kapelník Count Basie sice již 30 let není mezi námi, ale jeho taktovka, skladatelský a aranžérský um jsou prostě nesmrtelné. Sice s ním již neuslyšíme Billie Holiday, Binga Crosbyho, Franka Sinatru, Nat King Colea, Sarah Vaughan, Ellu Fitzgerald a Sammyho Davise Jr., ale současný hlavní hlas – Carmen Bradford – je taktéž výtečný; dokonce v řadách orchestru najdete instrumentalisty, které najal sám Count Basie! Za všechny jmenujme saxofonistu Johna Williamse a basistu Jamese Learyho…

Ve dnech 13. (Metro Music Bar) a 14.listopadu (SONO centrum) se uskuteční dva koncerty Vojtěcha Dyka s B-Side Bandem (pod taktovkou Josefa Buchty). O nich se za poslední 3 roky mluví čím dál více a v obdivných superlativech; však si s nimi již v roce 2013 s chutí zazpíval sám Kurt Elling! V loňském roce vydali mimo jiné album „Deska“ a sklidili obrovské ovace dokonce i na festivalu Rock For People! Po festivalovém dvojkoncertě je čekají ještě dva koncerty v Praze a pak se na celý rok odmlčí – příští rok nebudou vystupovat z důvodů přípravy a realizace scénického provedení úžasné, kontroverzní a neobyčejně náročné „Mass“ (Mše) Leonarda Bernsteina…

Kompletní informace o festivalu Moravia Music Fest naleznete na http://moraviamusicfest.cz/