Brunner a Šindler opět nechali Pod Pyramidou vybuchnout jazz

Brunner a Šindler opět nechali Pod Pyramidou vybuchnout jazz

Již několikrát jsem zde psal o jazzové dvojici BRUNNER & ŠINDLER, to jest Martin Brunner (flétna) a Jaroslav Šindler (kytara). Naposledy to bylo v souvislosti s vydáním jejich druhého, koncertního alba. Po loňské festivalové premiéře opět vystoupili v rámci Divadla evropských regionů v Hradci Králové – stalo se tak 24.června na příležitostné scéně Galerie Pod Skleněnou Pyramidou.

Další slova by byla v podstatě zbytečná; tato dvojice je mou nefalšovanou srdeční záležitostí, s rozkoší je poslouchám (bohužel ale nevystupují tak často, jak si zaslouží), a i když svůj repertoár vlastně vůbec nemění, je každé jejich vystoupení strhující a představuje svátek jazzového muzicírování v pravém to slova smyslu. Jenže tentokrát to bylo ještě o level výše! Kongeniální souhra dostala doslova křídla, přičemž jejich improvizace strhávala vše s sebou spíše jako povodeň – Brunner nejenže dul jako o život, ale nechal navíc dvakrát zaznít svou basovou flétnu (dokonce v nové, improvizačně volné kompozici „Špitálská“), jež mu zněla více tu jako arménský duduk, onde evokovala balkánský kaval či slovenskou fujaru; Šindler se tentokrát obešel bez japončíků, jak nazývá různé elektronické doplňky kytary, o to více nechal ve hře geniální akordické vichřice a´la Wes a bluesovou duši. Ve výtvarně bujarém prostředí Galerie (v podobě výstavy sdružení královéhradeckých malířů a fotografů „Trhliny 2015“) jejich svobodná hudba bobtnala dechberoucími chorusy jako sopka pod náporem magmatu…

Á propos: nejbližším termínem, kdy tuto dvojici budete moci slyšet, je již 2.červenec, a to v pražském klubu U malého Glena (ve 21.00). Nenechte si je ujít, pánové jsou skutečně ve vrcholné formě!

A abych nezapomněl: Martin Brunner právě natáčí album sólové flétny – jde o experiment v podobě naprosto volných improvizací, bez playbacků…Něco mi říká, že je nač se těšit!

(autor fotoreportu: Jindřich Oplt)