Festival Tauron Nowa Muzyka v Katovicích rozevírá svou náruč!

Festival Tauron Nowa Muzyka v Katovicích rozevírá svou náruč!

V polských Katovicích ve dnech 20.- 23.srpna proběhne již 10.ročník festivalu TAURON NOWA MUZYKA. Snaha představovat (nejen) polské veřejnosti to nejzajímavější ze světa avantgardní hudby, především nu-jazzu, elektronické a alternativní taneční hudby, přivedla do industriálního srdce hornoslezské metropole na jihu Polska i takové megahvězdy, jako DJ Krush či Amon Tobin!

Prostředí bývalého uhelného dolu a navazující průmyslové oblasti, ne nepodobné Dolním Vítkovicím, dějišti Colours Of Ostrava, tvoří staré výrobní haly, sklady i těžní věže (v provozu od roku 1823, dnes je zde Nové Slezské muzeum), jež jsou jako stvořené pro tento druh hudby. Festival otevírá ve čtvrtek 20.srpna proslulý německý producent a tvůrce techna Sascha Ring, který si říká Apparat, a to výjimečným projektem, věnovaným filmovým soundtrackům. V hlavní dvoudenní přehlídce figurují především němečtí, britští a američtí umělci, mezi nimi též duo Autechre, rapperka a znamenitá básnířka (držitelka Ceny Teda Hughese) Kate Tempest, hip-hopoví Dels, electro-dubstepová dvojice Sherwood&Pinch, německá legenda tzv.abstraktního hip-hopu Funkstorung a mistr field-recordings Eskmo.

Ovšem mezi hlavní festivalové hvězdy jsou považováni Portico a Nils Frahm; mimochodem známí jsou dobře i u nás, neboť letos již vystupovali v Praze. Britští Portico, nyní již trio (když z Portico Quartet odešel Keir Vine) ve složení Duncan Bellamy, Milo Fitzgerald a Jack Wyllie natočili na jaře u prestižního labelu Ninja Tune album „Living Fields“, který představili již 5.května v Lucerna Music Baru. Jejich kombinace nu-jazzu s minimalismem dostalo díky písničkovému obsahu nový rozměr – onen typicky zvukově halucinační a umně strukturovaný ambient s vpády hluku, bicích smyček, drceného syntezátoru a elektrické basy získal popově přehlednější tvar. Nils Frahm vystoupil v Praze dva dny poté, v Paláci Akropolis, a publikum očaroval. Oba jeho výrazové póly jsou naživo fascinující, ať už se jedná o sice pokorné, ale nesmírně soustředěné improvizace na akustický klavír, nebo intenzivní elektronický zvuk kláves a bicího automatu (ale bez použití smyček!). Tento mladý Berlíňan (mimochodem jeho otec dělal pro ECM obaly desek) již vyzrál v hudebního tvůrce, jenž srozumitelným, ale navýsost avantgardním jazykem spojuje minimalismus, vzletný ambient a komorní vážnou hudbu s moderním tanečním spodkem, syceným především technem. Do Katovic přiveze svůj nový projekt, který se zove „Nils Frahm Has Lost His Mind“ a je inspirován Erikem Satiem, francouzským solitérem mezi skladatelskými novátory počátku 20.století!

V neděli 23.srpna uzavírá Tauron Nowa Muzyka Festival jeden z průkopníků detroitského techna, Jeff Mills. Pro mnohé bude jeho vystoupení společně s katovickým Polish National Radio Symphony Orchestra (pod taktovkou Christophe Mangou) velkým překvapením, ale vězte, že s přítomným britsko-francouzským dirigentem nespolupracuje poprvé. Mills se ze Spojených států v devadesátých letech přestěhoval do Berlína a nyní žije v Paříži. V Katovicích představí devadesátiminutovou orchestrální kompozici s titulem „Light From The Outside World“, výrazně ovlivněnou minimalismem. Ten se totiž promítá do techna čím dál více, takže když se tento elektronický taneční žánr přetaví v orchestrální zvuk, není až takovým překvapením, když pak zaburácí něco srovnatelného s Reichem, Glassem či Nymanem!

Dějiště festivalu Katovice nejsou od našich humen tak vzdáleny, abychom se tam nemohli v pohodě vypravit. Všechny potřebné informace naleznete na festivalovém webu http://www.festiwalnowamuzyka.pl/