JazzFestBrno vrcholí už tuto středu. Bobby McFerrin a Chick Corea rozezpívají plnou halu!

JazzFestBrno vrcholí už tuto středu. Bobby McFerrin a Chick Corea rozezpívají plnou halu!

Čtrnáctý ročník festivalu JazzFestBrno vygraduje koncertem dvou osobností, které uznává a obdivuje celý hudební svět. Hlasový kouzelník Bobby McFerrin a dvaadvaceti cenami Grammy ověnčený pianista Chick Corea se brněnskému publiku představí už tuto středu od 19:30 v brněnské hale Vodova. Půjde o vůbec první setkání těchto vynikajících hudebníků na jednom pódiu v Česku. Výjimečnost této události potvrdil i obrovský zájem o vstupenky. Téměř čtyřtisícová kapacita haly Vodova je skoro vyčerpána. Opozdilci však ještě nemusejí věšet hlavy. „Momentálně v předprodeji zbývá přibližně 200 vstupenek a v omezeném množství budou k dispozici i na místě,“ říká výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo. Vstupenky v cenách od 990 korun jsou k dispozici na webu www.nejkoncerty.cz a v běžných předprodejích.

Zřejmě nejtvořivější hudebník planety, milovník hudebních překvapení a okamžitých asociací Bobby McFerrin prodal doposud přes 20 miliónů kopií svých alb, jichž doposud vyšlo třináct. První, eponymní natočil v roce 1982, poslední s názvem Spirityouall vydal v roce 2013. Kombinuje na nich jazz, klasiku, pestré vlivy world music, ethno i folk se svými originálními hudebními nápady. Právě díky bohatosti vlivů a neutuchající chuti experimentovat vzniká nadčasová hudba, která překračuje žánrové (i zeměpisné) hranice a dotýká se všech kultur. McFerrin, jenž spolupracoval například s violoncellistou Yo-Yo Mou a jazzovými pianisty Chickem Coreou a Herbiem Hancockem, není ale jen vynikajícím zpěvákem a skladatelem filmové hudby. Je i uznávaný dirigent; s taktovkou v ruce spolupracoval mimo jiné s Vídeňskou filharmonií.
Dvaadvacetinásobný držitel ceny Grammy, invenční skladatel, improvizátor a klavírní virtuóz Chick Corea v průběhu svého muzikantského života prozkoumal překvapivé množství hudebních stylů – od avantgardy přes bebop k jazzrockové fúzi, latinskoamerické a tradiční španělské hudbě, dětským písním a komorní i symfonické hudbě. Chick Corea začal svou oslnivou kariéru v kapelách Stana Getze, Sarah Vaughan a Milese Davise. Na paralelní sólovou kariéru se Corea vydal v roce 1966 a proslul jako pianista schopný fungovat se svými akustickými jazzovými kapelami stejně dobře jako s inovativními projekty Return to Forever a Elektric Band. Jeho rozsáhlá diskografie zahrnuje pro jazz zásadní alba v čele s klasikou z roku 1968, Now He Sings, Now He Sobs. Chick nadále nepolevuje ve svém vlivu na současnou scénu, o čemž svědčí ceny Grammy, jež vyhrává v posledních letech. V roce 2007 získala cenu Grammy nahrávka The Enchantment (duety s virtuózním banjistou Bélou Fleckem), v roce 2008 pak The New Crystal Silence (duety s oblíbeným vibrafonistou Gary Burtonem), a v roce 2009 živá nahrávka projektu Five Peace Band. V roce 2012 si Corea odnesl hned dvě ceny Grammy: „nejlepší jazzové instrumentální sólo“ a „nejlepší akustické jazzové album“ nahrané se spoluhráči z legendární kapely Return To Forever Stanley Clarkem a Lennym Whitem. Stejným způsobem uspěl na udílení Grammy i letos. Poslední ceny zaujímají v Coreově sbírce Grammy Awards neuvěřitelná čísla 21 a 22.
Hala Vodova

Hala Vodova se ve středu otevře v 18:30 a meškat by neměli především majitelé vstupenek na tribuny B s nečíslovaným sezením. Z důvodů omezených kapacit pro parkování doporučují pořadatelé využít k dopravě MHD. Před halou a za vstupem H2 budou návštěvníkům k dispozici dva infopointy, na kterých se dozví vše potřebné a zároveň si budou moci pořídit upomínkové předměty na tento neopakovatelný hudební večer.

Bobby McFerrin & Chick Corea - Spain - LIVE HD

Zřejmě nejtvořivější hudebník planety, milovník hudebních překvapení a okamžitých asociací Bobby McFerrin má v Česku širokou posluchačskou základnu a od svého prvního vystoupení v roce 2008 se sem s různými projekty vrátil hned několikrát. „Bobby McFerrin si během svých předchozích návštěv v České republice získal obrovskou přízeň zdejšího publika a podobné popularitě se těší i Chick Corea. Oba již v Brně samostatně hráli, společné vystoupení se tak nabízí jako přirozené pokračování jejich brněnského hudebního příběhu,“ říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. Mezi nezapomenutelná česká vystoupení Bobbyho McFerrina patří i koncerty v hale Vodova v roce 2011. Tehdy fanoušci vyprodali všechna místa během pár týdnů. Bobby McFerrin nakonec ještě jeden koncert přidal a zaplnil tak čtyř a půl tisícovou halu ve dvou dnech po sobě.

I Chick Corea už dobře ví, jak vypadá vyprodaný brněnský sál. Když předloni JazzFestBrno zahajoval, aplaudovalo mu ve stoje beznadějně zaplněné Bobycentrum. Nyní se Bobby McFerrin a Chick Corea sejdou na JazzFestu v jeden den na jednom pódiu. „Vzhledem k nabitému programu obou umělců už společně vystupují jen velmi vzácně. Nicméně za těch více jak dvacet let, co se znají, je jejich vzájemné napojení i schopnost vtáhnout posluchače do tvůrčího dění naprosto neopakovatelná. Bobby McFerrin je navíc v situaci „jeden na jednoho“ určitě umělecky nejsilnější. Může se tak totiž nejvýrazněji projevit jeho šestý smysl,“ dodává Spilka.

Kořeny spolupráce Bobbyho McFerrina a Chicka Corey sahají do počátku devadesátých let, kdy společně natočili desku Play. McFerrin je často označován za krále hudebního humoru, projekt Play ovšem dokázal, že Corea za svým kolegou muzikálností ani vtipností vůbec nezaostává. Naopak je mu nevysychajícím pramenem inspirace. Vzájemně se provokují, nahrávají si hudební žertíky a s radostí do hry zapojují své posluchače. Na jiskřivé a invenční spolupráci dvou hudebních velikánů nezanechává žádnou stopu ani zub času a při každém dalším setkání objevuje tato dvojice další netušená zákoutí svých uměleckých dovedností. McFerrin jako vždy vyniká absolutní intonační přesností, vynalézavostí a schopností simulovat hlasem nejrůznější hudební nástroje s obrovským rozsahem barevných odstínů a expresivity. Corea se zase ukazuje jako hudebník, který svoji precizní techniku plně propůjčuje hudbě a zůstává stejně hravý jako McFerrin.