Letošní Prague Proms slibuje výjimečné zážitky a vy můžete být u toho!

Letošní Prague Proms slibuje výjimečné zážitky a vy můžete být u toho!

Co nevidět vypukne 11.ročník Mezinárodního hudebního festivalu PRAGUE PROMS. Ten navýsost důstojně čerpá z prestižního londýnského festivalu BBC Proms. Zakladatelem pražského Proms a pojítkem veškerého dění je Český národní symfonický orchestr (ČNSO), těleso v mnohém novátorské a jedinečné, proslulé odvážným propojováním klasické hudby s jazzem. A tento druh fúze je vlastní právě festivalu Prague Proms.

Po třech desítkách let k nám díky tomuto festivalu zavítá BUDDY RICH BIGBAND! Vystoupí ve Smetanově síni Obecního domu v neděli 21.června v 19.00 s programem z jeho nejslavnějšího roku – 1966. Bigband, který založil Buddy Rich, jeden z nejlepších bubeníků nejen jazzové historie, vzkřísil trumpetista Bobby Shew, který v něm hrával. Oslovil další tehdejší spoluhráče, takže základem bigbandu se vedle Shewa stali ještě Chuck Findley, Carl Saunders (trubka), saxofonisté Charles M.Owens, Andy Fusco, Pat LaBarbera a bubeník Steve Smith (který tehdy nahradil Riche). V případě pražského vystoupení sestavu doplní osm hráčů z domácího Bigbandu Sv.Blažeje, včetně Jana Hasenöhrla, duše Prague Proms.

SOUTĚŽ o 2×2 vstupy:  Ve kterém roce zemřel Buddy Rich?  Výherce budeme 17.června kontaktovat emailem.

[iphorm id=“1″ name=“Soutěž“]

 

Dalším místem festivalového dění, a to značně specifickým, bude Divadelní loď Tajemství (bří.Formanů). Ve středu 24.června zde ve 20.00 vystoupí skupina PRAGASÓN. Jak už název napovídá, jedná se o česko-kubánský soubor; ten se představí v projektu „La música cubana en Praga“. Pragasón založil kubánský zpěvák Jorge Concepcion (a také vynikající tanečník a stepař), který se snaží společně s dalšími dvěma Kubánci, jedním Peruáncem a třemi českými hudebníky prezentovat autentickou podobu tradiční kubánské hudby, okořeněnou tanečními kreacemi a jazzovou příchutí.

SOUTĚŽ o 2×2 vstupy: Kdy založil Jorge Concepcion skupinu Pragasón?  Výherce budeme 17.června kontaktovat emailem.

[iphorm id=“1″ name=“Soutěž“]

 

 Ani tentokrát nebude chybět filmová hudba. Projekt DISNEY FANTASIA: LIVE IN CONCERT slibuje v pátek 26.června ve Smetanově síni Obecního domu (v 19.00) vskutku nevšední zážitek. Samozřejmě, zazní hudba k Disneyovým filmům (možná se ošíváte, už jste přece velcí), ale jaká to bude muzika! Proslulý americký filmový skladatel a aranžéř Alexander Rannie sestavil do dvou nádherných koncertních suit (čímž splnil Disneyovo přání) pod všeříkajícím názvem „Fantazie“ (1940) a „Fantazie 2000“ (1999) stěžejní skvosty klasické hudby 19. a především 20.století: Beethovenovy Symfonie č.5 a 6, Čajkovského Louskáčka, Debussyho Svit Luny, Stravinského Ptáka Ohniváka, Dukasova Čarodějova učně a Respighiho Římské pínie. A to v podání ČNSO pod taktovkou amerického dirigenta Teda Sperlinga.

SOUTĚŽ o 2×2 vstupy:  Který slavný dirigent premiéroval Fantazii v roce 1940? Výherce budeme 17.června kontaktovat emailem.

[iphorm id=“1″ name=“Soutěž“]

 

V úterý 30.června budeme moci přivítat ve Smetanově síni Obecního domu v 19.00 druhého ze slavné jazzové dvojice bratrů – po trumpetistovi Wyntonovi v rámci Prague Proms vystoupí tentokrát saxofonista BRANFORD MARSALIS! A představí se jako sólista v klasických kompozicích ruského a amerického skladatele; na vlastní přání totiž do programu zařadil „Koncert pro saxofon a orchestr Es dur, op.109“ Alexandra Glazunova a „Eskapády pro saxofon a orchestr“ Johna Williamse. Doprovodí ho samozřejmě ČNSO a taktovky se ujme slovutný Vince Mendoza. Program doplní mimochodem právě Mendozova skladba „New York Stories“, v níž sólový trumpetový part zahraje pochopitelně Jan Hasenöhrl, pro něhož byly tyto hudební povídky z New Yorku napsány.

SOUTĚŽ o 2×2 vstupy:  Ve kterém roce vystoupil na Prague Proms Wynton Marsalis? Výherce budeme 17.června kontaktovat emailem.

[iphorm id=“1″ name=“Soutěž“]

 

Jazzový program Prague Proms bude mít nesporně vrchol ve vystoupení CHRISTIAN McBRIDE TRIO. Uskuteční se v The Loop Jazz Clubu na Občanské plovárně ve středu 8.července ve 21.00. Tento patrně nejlepší současný kontrabasista se společně s pianistou Christianem Sandsem a bubeníkem Ulyssesem Owensem (Jr.) představí v projektu „Out Here“, vycházejícím ze stejnojmenného a kritikou i širokou jazzovou obcí oceňovaného alba tria z roku 2013. Hodně se bude swingovat, skoro až vražedně, ale taky s doteky blues a tradiční americké lidové hudby, samozřejmě v nových, progresivních postupech!

SOUTĚŽ o 2×2 vstupy: Kolikrát získal Christian McBride cenu Grammy?  Výherce budeme 17.června kontaktovat emailem.

[iphorm id=“1″ name=“Soutěž“]