Žhavé hudební léto zn. Hevhetia!

Žhavé hudební léto zn. Hevhetia!

3603-300(Východo)slovenský label Hevhetia díky až buldočí vytrvalosti a vydavatelské odvaze Jána Sudziny (však je také úspěšným běžcem maratonů!) představuje výjimečnou platformu pro nekomerční a mnohdy jedinečnou muziku. Však se produkci tohoto vydavatelství JazzPort věnuje hodně a s chutí. Neméně výjimečným počinem je též LETNÝ HUDOBNÝ FESTIVAL HEVHETIA. Ten samozřejmě prezentuje to nejlepší z vlastní stáje; a že je čím se chlubit!

Festival byl obnoven po pětileté odmlce (a dvou ročnících) v loňském roce. A ten letošní, čtvrtý festivalový rok bude bohatší, než kdykoliv předtím! Projekty tohoto vydavatelství budou v letních měsících znít naživo nejen doma, v Košicích, ale také jinde na Slovensku, včetně Bratislavy, a též za hranicemi – v Gliwicích, Budapešti a dokonce Paříži!

Vokální soubor Voces Gregorianae Cassovienses společně s Adrianem Harvanem a AMC Trio (viz.recenze) bude vystupovat s „Jazzovou mší“ v sakrálních prostorách např.v Bardějově (24.6.), Michalovcích (25.6.), Prešově (26.6.), Košicích (2.7.), Bratislavě (29.8.) a 24.září zavítá až do francouzského Saint Germain!

Jedinečné Lotz Trio (recenze) se svými basetovými rohy navštíví Poprad (26.6.), Spišský hrad (27.6.), Starou Ĺubovňu (28.6.), Kežmarok (29.6.) a Šacu (30.6.).

Hlavní festivalová přehlídka se uskuteční v Košicích (Kasarne/Kulturpark) od 3.července do 9.srpna. První koncert (3.7.) bude ve znamení souborů Michal Tokaj Trio (recenze), zpěvačky Maca (recenze) a Otto Hejnic Trio (recenze). 9.7.vystoupí Kaczmarczyk Audiofeeling Trio a experimentální rockové trio kytaristy Davida Kollara Komara, které na konec června připravuje vydání svého eponymního alba na značce Roberta Frippa z King Crimson (ukázka zde). O týden později (16.7.) zavítají do východoslovenské metropole Nocz Quartet s Ivou Bittovou (recenze zde) a zpěvák Lois Le Van (recenze). 23.července se představí Kadosch s Babel Eyes (recenze) a Bartosz Dworak Quartet.

Hned druhý den (24.7.) bude koncertovat trojice improvizátorů Hautzinger, Soros, Fujak (recenze) a po nich výtečný košický kytarista Attila Tverďák.

30.července vtrhne na pódium kvartet E Converso, poté v Polsku nesmírně respektovaný Krzysztof Kobiliński Band.

A konečně 9.srpna se košická festivalová přehlídka uzavře v Domě sv.Alžběty vystoupením souboru soudobé vážné hudby Quasars Ensemble, a to v projektu nazvaném „Pocta Romanovi Bergerovi“ – tomuto slovenskému skladateli polského původu bude totiž v tento den úctyhodných 85 let!

Bratislavský program bude také zajímavý. V kavárně a knihkupectví Foxford (Obchodná) zahřmí 24.srpna Sisterhood Of Klangpedal (recenze), 25.8.bude následovat dvojkoncert Aga Derlak Trio a Jazzabell. 28.srpna se představí vynikající Jihye Lee Trio (recenze zde) a osvědčený český Jaco Pavel Jakub Ryba.

Kompletní informace o programu letního hudebního festivalu Hevhetia 2015 najdete na webových stránkách http://www.hevhetiafest.sk/program/ …Stojí za to jet za muzikou na Východ!